Az afgán vámhivatal rászállt az amerikaiakra

Afganisztán kiviteli vámot vet ki az országból elszállított amerikai hadfelszerelésre.

Az amerikaiak kivonulása már gyakorlatilag elkezdődött. Javában folyik a hatalmas mennyiségű és nagy értékű hadfelszerelés hazaszállítása. Hamid Karzai csaknem tíz éves elnökösködését nem kis részben annak a korszerű hadi gépezetnek köszönheti, amelynek segítségével a tálib rendszert megdöntötték és az ő kormányzatát hatalmon tartották. Most azonban az afgán nemzeti vámhivatal 70 milliós számlát nyújtott át az amerikaiaknak.

A hazaindított amerikai felszerelésre kiviteli vámot vetettek ki, konténerenkét 1000 dollárt. Amerikai szakértők szerint a teljes hadfelszerelés hazatelepítése így akár több százmillió dollárral is megdrágulhat. A kivonulásnak 2014 végére kell befejeződnie. Karzai, aki már második mandátuma végén jár, így nem indulhat a hamarosan esedékes elnökválasztáson, nagyon megharagudott az amerikaiakra.

Azt gondolja és talán nem teljesen alaptalanul, hogy az ország jövőjéről az amerikaiak a háta mögött akarnak egyezkedni a tálibokkal. Eddig csak nyilatkozatokban adott hangot elégedetlenségének, de most a kiviteli vám kivetésével a pénzügyi szankció eszközéhez nyúl. Mindez kicsit nevetségesnek tűnik, hiszen az amerikaiak nélkül Karzai soha nem lehetett volna elnök. De már nem sokáig az, így addig próbál profitálni helyzetéből, amíg lehet.

Ugyanakkor az Egyesült Államoknak még mindig megvannak az eszközei, hivatalosak és színfalak mögöttiek egyaránt, amelyekkel némi önmérsékletre tudja kényszeríteni Hamid Karzait. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez