Egy „tálib testvér” levele

Egy ismert pakisztáni tálib vezető levelet írt Malal Yousafzainak, akit tavaly a tálibok próbáltak megölni.

 

Adnan Rasheed, a pakisztáni tálibok egyik ismert vezetője Malalának címezte sorait, de a levél tartalma végül is a sajtón keresztül vált ismertté. Rasheed a „személyes véleményét” fejti ki, bár aligha valószínű, hogy ehhez ne kapta volna meg a hivatalos tálib szervezet jóváhagyását. A levél három nappal azután került nyilvánosságra, hogy a 16 éves pakisztáni diáklány New Yorkban egy ENSZ fórumon állt ki ismét a nők iskoláztatási jogáért. Rasheed a Malala elleni merénylet miatt nem kér bocsánatot, igaz nem is helyesli a gyilkossági kísérletet, azt egyfajta „szerencsétlen aktusnak” minősíti.

Malala nem azért váltotta ki a tálibok haragját, mert a lányok iskoláztatásáért harcolt. Hanem azért, mert tálib ellenes propagandát folytatott – írja Rasheed. Malala Yousafzai Pakisztánban tényleg azzal vált ismertté, hogy a BBC urdu nyelvű honlapján beszámolt arról, hogy teltek a hétköznapok, amikor szűkebb pátriája, a Swat-völgy tálib uralom alatt állt. Adnan Rsheed utal rá, hogy ő is a Yousufzai törzshöz tartozik, ezért a Malala elleni merénylet „testvéri érzelmeket” váltott ki belőle. Rasheed korábban a pakisztáni légierőnél szolgált. 2006-ban részese volt egy Musharraf akkori elnök elleni merényletkísérletnek, ezért elítélték, de 2012-ben egy fegyveres akcióval a tálibok kiszabadították.

Azóta többször tűnt fel a tálibok propaganda videóin. Adnan Rasheed most azt üzeni Malalának: „gyere vissza a pastuk földjére, iratkozz be egy, a nők részére fenntartott vallási iskolába, használd tollad a jó ügy érdekében, leplezd le a szűk elit az összeesküvését, amely az iszlám értékei ellen irányul”.Malala Jusafzai Birminghamben élő családja nem kapta meg postai úton a levelet, arról csak a sajtóból értesült. A levél tartalmáról a család nem kíván nyilatkozni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez