Újra szabad a bártáncoslány-tánc

Az indiai legfelsőbb bíróság döntése alapján újranyílhatnak Mumbaiban azok a bárok, ahol táncosnők szórakoztatják a vendégeket.

 

2005-ben Maharashtra szövetségi állam kormánya betiltotta a „táncos bárokat”. Az indoklás szerint ezek a helyek rossz hatással voltak a fiatalokra, a bűnözés és a prostitúció melegágyai voltak. Maharashtra állam fővárosa egyébként Mumbai, amely India gazdasági és pénzügyi központja. És itt van „Bollywood” is, a világ legnagyobb filmgyártó központja. Tehát volt „piac” az 1400 táncos bárra, ahol vagy 100 ezer táncosnő szórakoztatta a nagyérdeműt. A tiltás sokakban felháborodást váltott ki.

Egy helyi bíróság érvénytelenítette is a kormány döntését, a bárok újra megnyíltak. De a kormány az indiai legfelsőbb bíróságnál fellebbezett. E testület ismét bezáratta a szórakozóhelyeket addig, amíg a végleges döntés meg nem születik. A főbírák alaposan és hosszasan tanulmányozták a táncos bárokkal kapcsolatos pro és kontra felvetéseket. Most megszületett a verdikt: a bárok ismét kinyithatnak. A konzervatív hinduk nagy bánatára illetve a mumbai üzleti élet, a filmipar és a világias nagyvárosi publikum nagy örömére.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez