Briteknek dolgozó topmenedzserek nagy bajban

A GlaxoSmithKline brit gyógyszer óriás vezetői lefizettek kormánytisztviselőket, orvosokat, kórházi vezetőket, hogy piacot találjanak a termékeiknek- állítja a kínai rendőrség.

Szexuális szolgáltatásokat is kínáltak ügyfeleiknek cserébe azért, hogy a gyógyszerek beszerzése folyamán a GlaxoSmithKline termékeit részesítsék előnyben. A szexuális szolgáltatásokat utazási irodákon keresztül biztosította ügyfeleinek a multicég. A cég négy, most korrupció gyanúja miatt őrizetbe vett vezetőjének nemzetiségét nem közölték, de mind a négy kínai név, tehát valószínű, hogy kínai állampolgárokról van szó.
Kínában meglehetősen gyakori, hogy a piacszerzési érdekében lefizetik az érdekelt ügyfeleket. A szexuális jellegű korrupció – ahogy a kínai büntetőjog fogalmaz- szintén eléggé elterjedt. Olyannyira, hogy a vetélytársak általában egymást jelentik fel a rendőrségen. A GlaxoSmithKline brit gyógyszer óriás szóvivője még a letartóztatások előtt annyit mondott, hogy együttműködnek a rendőrséggel, de azt is hozzátette: eddig egyetlen bizonyítékot sem láttak. A rossznyelvek szerint a rendőrség a sok feljelentés közül azt vizsgálja ki, melynek gazdája a legtöbbet fizeti vetélytársa meggyengítése érdekében Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez