Elítélt személy nem lehet képviselő

Indiában mostantól megfosztják képviselői mandátumuktól a bíróság által bűnösnek talált politikusokat.

 

Indiában nagyon gyakran kerülnek bíróság elé vezető politikusok, parlamenti képviselők. Az esetek túlnyomó többségében korrupciós vádak miatt. A bírósági tárgyalás sokáig tart. Néha évekig. Ha megszületik az ítélet, amely például börtönbüntetés, a képviselő azonnal fellebbez és ártatlanságát hangoztatja. Zavartalanul folytatja képviselői ténykedését, sőt újra is választhatják, mert a fellebbezési procedúra is évekig elhúzódik.

A képviselőséggel csak akkor kell felhagynia, ha netán börtönbe kerül. Jelenleg az 543 fős indiai alsóháznak 150 elítélt tagja van. Ha a vizsgálódást kiterjesztjük a helyi parlamentekre is, kiderül, hogy India-szerte összesen 1460 elítélt törvényhozó képviseli a választók érdekeit. Az indiai legfelsőbb bíróság megelégelte ezt a helyzetet, és úgy döntött, hogy az első fokú ítélet megszületésekor a két évnél hosszabb börtönre ítélt képviselőnek azonnal le kell mondania mandátumáról.

Az új szabály nem vonatkozik azokra a honatyákra, akiknek most zajlik a fellebbezési eljárása. A nagy pártok, legalábbis hivatalosan, üdvözölték a döntést, a kormány viszont előbb alaposan tanulmányozni kívánja és lehet, hogy él majd fellebbezési jogával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez