Robbantás vacsoraidőben

A kelet-pakisztáni Lahore egyik éttermi negyedében, az esti csúcs idején robbant a pokolgép.

Lahore Punjab tartomány fővárosa, a pakisztáni szellemi és kulturális élet központja. Miközben országszerte katasztrofálisan romlott a közbiztonság, Lahore-ban viszonylag ritkák a merényletek. Ezért volt sokkhatása a szombat esti robbantásnak. Lahore Anarkali nevű kerülete vendéglőiről híres. Szombat este tele is voltak a teraszok.

De a hangulatos vacsorázásnak gyorsan vége lett. Az egyik vendéglő teraszán nagy erejű pokolgép robbant. Négyen azonnal meghaltak, harminc személyt szállítottak kórházba, sok a súlyos sebesült. A merénylet egy nappal azután történt, hogy Nawaz Sharif kormányfő az országos pártok vezetőivel a terrorcselekmények megfékezéséről tárgyalt.

 

De az ehhez hasonló merényletek mögött az esetek túlnyomó többségében a pakisztáni tálibok állnak, akikkel nincs dialógus. Pedig a választási kampányban Nawaz Sharif tárgyalást, nemzeti megbékélést ígért. Sokan úgy is vélték, hogy ő, egy iszlám alapon álló párt vezetőjeként, jobb tárgyalási pozícióban lesz, mint az előző világi vezetés emberei. De amióta Shraif a kormányfő a helyzet nem javult. Sőt még romlott is: hatalomra kerülése óta 150-en haltak meg merényletekben és egyelőre semmi jele nincs annak, hogy Nawaz Sharifnak lenne valamilyen „titkos receptje” a belső béke megteremtésére.

A 100 százalékig vallási alapú rendszert akaró tálibok, az új, konzervatív kormányfőt ugyanúgy illegitim, nyugati bábnak tekintik, mint az előző, pakisztáni mércével balközép miniszterelnököt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez