Mire jó a videó?

Az amerikai és az afgán elnök videó konferencián erősítette meg, hogy tárgyalni fognak a tálibokkal.

 

Történt mindez alig 24 órával azután, hogy a tálibok Kabulban támadást intéztek az elnöki palota ellen. A nyugati egyenruhát viselő tálib harcosok vészesen közel kerültek az Ariana szállodához is, ahol a CIA kabuli irodája üzemel. Sőt, egyes értékelések szerint ez volt a támadás valódi célpontja. Az afgán biztonsági erők meghiúsították az akciót és az abban résztvevő 4 tálib harcost megölték. Közvetlenül a támadási kísérlet után Karzai elnök még azt mondta: nem lehet úgy tárgyalni Katarban a tálibokkal, hogy közben Afganisztánban továbbra is háborút viselnek a törvényes kormány ellen.

De az amerikai elnökkel, videó kapcsolat segítségével folytatott megbeszélésen már újra a tárgyalások mellett szállt síkra. Igaz, Obama is egyetértett azzal, hogy a megbeszéléseknek „afgán vezetés alatt” kell elkezdődniük. Vagyis nem amerikai-tálib eszmecsere lesz, amelynek a kabuli kormány csak külső szemlélője lehet. Amikor Kerry külügyminiszter 10 napja bejelentette, hogy Washington kész tárgyalni a tálibokkal, Karzai mellőzve érezte magát és megsértődött. Később pedig, amikor a dohai tálib képviseletet a lázadók az „Afganisztáni Iszlám Emirátus”, vagyis a korábbi tálib rezsim követségeként próbálták prezentálni, Karzai dührohamot kapott.

Azóta a zavaró felirat eltűnt és Karzait John Kerry személyesen nyugtatgatta Kabulban. Tehát helyreállt a béke az amerikai-afgán viszonyban. Igaz Obama azt is hangsúlyozta, hogy hitelesnek kell lennie a 2014-es afganisztáni elnökválasztásnak. Márpedig ezen Karzai már nem indulhat, mert már második mandátuma végén jár és az afgán alkotmány szerint harmadszor nem jelöltetheti magát.   

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez