Milliárdos tinédzser mikrohitelt nyújt

A 18 éves Birla kisasszony India egyik leggazdagabb családjának tagja. Önálló cége a Svatantra/függetlenség-hindi nyelven/ falusi kisvállalkozóknak nyújt mikrohitelt.

Ki vehet fel ilyen hitelt? Például parasztasszonyok, akik varrógépet akarnak vásárolni, hogy így egészítsék ki a család jövedelmét. Mekkora a hitel összege? 10 ezer rupia- ez 168 dollár. Mennyi a kamat? 20%! Ez kicsit magasnak tűnik ám Indiában Birla kisasszony szerint ez a legolcsóbb. A többi bank 24-26%- ra nyújt hitelt a falusiaknak. Gyakori, hogy a fizetésképtelen parasztok emiatt az öngyilkosságba menekülnek.
Ezért döntött úgy az indiai kormány és a nemzeti bank, hogy a jövőben a nagy gazdasági társaságok is alakíthatnak saját bankot. De csak azzal a feltétellel, hogy a bankfiókok 25%-a kis falvakban lesz és a hitelek negyven százalékát a kisvállalkozók kapják. A jelentkezés határideje július 1!

A Birla birodalom 40 milliárd dolláros konglomerátum. Alumínium és autógyártástól kezdve a cementiparig sok mindennel foglalkozik. A birodalom fejének, Birla kisasszony papájának a magánvagyonát a Forbes című amerikai lap 8,3 milliárd dollárra becsülte! A birodalom most terjeszkedni kíván a bankszektorban és ehhez kiváló ajánló levél a 18 éves Birla kisasszony “független vállalkozása”. Az ifjú hölgy hamarosan átadja cégét valaki másnak, hiszen ősszel kezdi meg egyetemi tanulmányait.

De most még büszkén nyilatkozta, hogy az általa alapított Svatantra egyelőre csak Maharastra államban nyújt mikrohitelt, de hamarosan kiterjeszti a működését Gujarat államra is. Tervezik Nyugat Bengália meghódítását is. A mikrohitelt egyébként Mohammud Yunus bangladeshi pénzügyes találta ki, aki később Nobel díjat kapott. A mikrohitellel csökkenthető a szegénység, amely még mindig százmilliókat sújt a hindusztáni félszigeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez