Peking miatt menekül Snowden

“Ha szabad emberként akarja elhagyni Hongkongot, akkor szedje a sátorfáját!”- tanácsolták Pekingből a megfigyelési botrány főszereplőjének. Albert Ho, hongkong-i képviselő számolt be erről sajtóértekezletén.

Szerinte Kína nem akarta kockára tenni a kapcsolatait Amerikával Edward Snowden miatt. Mi volt Hongkong szerepe? “Semmi! Legfeljebb annyi, hogy nem tartóztatta le Snowdent a repülőtéren, amikor felszállt az Aeroflot gépére, amely Moszkvába vitte.” Albert Ho képviselő elmondta: saját embereivel kísérttette ki Snowdent a repülőtérre. Voltak ott civil ruhás kínai biztonsági emberek is, hogy minden rendben menjen- mondta a befolyásos képviselő, aki igen jó kapcsolatot ápol Pekinggel. Dianne Feinstein asszony, a washingtoni szenátus hírszerzési bizottságának feje azonnal ujjal mutogatott Kínára: “elképzelhetetlen, hogy Hong Kong futni hagyta volna Snowdent Peking akarata ellenére! Hong Kong azt állította, hogy nem kapott meg minden szükséges dokumentumot a kiadatáshoz, de ez nevetséges!” Közben Dick Cheney ex-hadügyminiszter hazaárulónak és kínai kémnek nevezte Edward Snowdent. Szerinte igen gyanús, hogy miért Hongkongban rejtőzködött a nagy leleplezés idején Snowden?

Az ex CIA ügynök először a South China Morning Post című lapban beszélt arról, hogy a nemzetbiztonsági szervek lehallgathatják, akit akarnak Amerikában, sőt az Egyesült Államok határain túl is! Snowden-hős!- ezt állítja Ai Weiwei. A Le Monde tudósítójának az ellenzéki művész elmondta, hogy ha Dick Cheney és Edward Snowden között kell választani, akkor a választás egyértelmű! Snowden leleplezései rádöbbentették a közvéleményt Amerikában és az egész világon, hogy a politikai és a gazdasági hatalom milyen mélyen beavatkozik a polgárok személyes életébe!- hangsúlyozta a kínai ellenzéki művész. Mi van magával Snowdennel?

Az Egyesült Államok kérte kiadatását Moszkvától. Korábban Putyin elnök védelmet ígért, így nem valószínű, hogy teljesítenék Washington kérését. Hova mehet Snowden? Korábban Izlandról vagy Ecuadorról van szó. Az afp hírügynökség szerint Edmund Snowden menedékjogot kért Ecuadorban…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez