Aggodalom Kína miatt

Négy éve nem volt ilyen rossz napja a tőzsdéknek Kínában: Sanghajban 5,3%-al, Sencsenben 6,7%-al csökkent az index. A GDP növekedés így valószínűleg nem éri el a 7%-ot.

Leginkább a kis és közepes vállalkozások részvényeinek értéke csökkent. Komoly aggodalom van ugyanis a piacon, hogy vajon ezeknek a cégeknek milyen a fizetőképessége? Néhány szakértő egyenesen a hitelrendszer összeomlásától tart a világ második legnagyobb gazdaságában. Sokan abban reménykedtek, hogy a jegybank csökkenti a kamatlábat és pénzzel árasztja el a piacot, de ez nem következett be. A jegybank folytatja óvatos politikáját még akkor is, ha ennek az ára esetleg a gazdasági növekedés ütemének a csökkenése.

A második negyedévben a GDP növekedés valószínűleg nem éri el a 7%-ot. Ilyen növekedés  mindenütt a világon jó eredménynek számítana, de Kínában 8%-ot tartanak szükségesnek ahhoz, hogy fel ne boruljon a gazdasági egyensúly. Két lábbal kell pedálozni, mert különben feldőlhet a bicikli- fogalmazta meg a kínai vezetés problémáját a reformok atyja Teng Hsziaoping- évekkel ezelőtt.
A kínai aggodalmak miatt rossz eredménnyel zárt a tokiói tőzsde is. Japán számára igen fontos a kínai piac nemcsak azért, mert a japán áruknak ez a legnagyobb felvevő helye hanem azért is, mert a távol-keleti szigetország óriási beruházásokkal vesz részt a kínai gazdaság fejlesztésében. A japán cégek profitkilátásai jelentős részben attól függenek, hogy Kína hogy teljesít.

Növeli a Kínával kapcsolatos aggodalmakat, hogy az amerikai jegybank, a Fed könnyű pénz politikája a végéhez közelít és senki sem tudja megmondani, hogy ennek a washingtoni döntésnek milyen hatása lesz a világ második legnagyobb gazdaságára, Kínára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez