Hazájában 27 millió, Indonéziában több mint 200 millió ember fogyaszt napi szinten pálmaolajat elsődleges zsiradékként mondta el az AsiaPORT- nak Dr. Kalanithi Nesaretnama Maláj Pálmaolaj Tanács brüsszeli irodavezetője. Ez pedig hozzájárul ahhoz ezeknek az országoknak a jó egészségügyi adataihoz. Ami első hallásra azért lehet meglepő, mert a pálmaolajnak nem feltétlenül volt jó sajtója Európában az utóbbi években. Bár szinte mindenütt használják – hazánkban is számos élelmiszer alapanyaga, a nápolyitól a különböző sajthelyettesítőkig – vannak országok Európában, ahol kimondottan ellene folytattak kampányokat, mondván sok benne a telített zsírsav.
A legújabb kutatások azonban arra mutatnak rá, hogy nem csak a zsírsavak telítettsége, avagy telítetlensége, hanem az elhelyezkedésük, és típusuk teszi azokat egészségessé, avagy egészségtelenné – mondta a kutatásokat ismertetve. A hosszú távú követéses kutatások pedig azt mutatják, hogy a pálmaolaj éppoly jó élettani hatásokat eredményez, mint az Európában legjobbnak tartott olívaolaj. Sőt – más olajokkal ellentétben – a pálmaolaj kimondottan sütésbiztos, ami annyit tesz, hogy magas hőmérsékleten sem bomlik, nem polimerizálódik, – pedig ez utóbbinak lehetnek káros élettani hatásai. Hazánkban azért is lehet nagy jövője a pálmaolajnak, mert az új törvényi szabályozás tiltja az úgynevezett transzzsírok használatát, ezeket pedig jól lehet pálmaolajjal helyettesíteni.
{youtube}iS_vpXJaaUc{/youtube}
Malajzia számára a pálmaolaj mindenképpen a jövőt jelenti – sok szempontból. Egy részről hozzájárul a fenntarthatósághoz – hiszen a pálmafák amellett, hogy étkezési zsiradékot biztosítanak, megkötik a levegő szén-dioxidját is, így csökkentik az üvegház-hatást. A megújuló természet mellett pedig – mint a ma már legnagyobb forgalmú növényi olaj a világon, megújuló jövedelemhez is juttatja a pálmaolaj Malajziát, így nem csoda, hogy már a pálma őshazájában, Afrikában is újabb ültetvényeket terveznek.