Sokáig élnek Kínában, de nem jól

62-ről 75-re nőtt a várható életkor Kínában 1970 és 2010 között. Ezzel Kína elérte a fejlett államok szintjét és ma már olyan egészségügyi kihívásokkal kell szembenéznie, mint az Egyesült Államoknak.

  Ez derül ki abból a közös kínai-amerikai tanulmányból, melyet a The Lancet című tekintélyes orvosi lap közöl. A javulás sok területen nagyon jelentős, például a csecsemőhalandóság az ötödére csökkent 1990 óta a Mennyei Birodalomban! Ugyanakkor viszont megjelentek a civilizációs betegségek: a rossz táplálkozás miatt kialakuló túlsúly, a rák, az Alzheimer kór. Ezek persze korábban is voltak, de a növekedés ijesztő: 43%-al több a rákbeteg, mint húsz évvel ezelőtt. Az Alzheimer kórban szenvedők száma exponenciálisan növekszik. Itt nagyon nehéz statisztikát találni, mert korábban a betegséget Kínában nem regisztrálták. A légzőszervi megbetegedések 31%-al csökkentek. Ez meglepő, hiszen a kínai nagyvárosok többségében alig lehet levegőt venni. Ráadásul Kínában minden második ember még mindig dohányzik! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden felnőtt férfi füstöl. A szebbik nem életkilátásai így sokkal jobbak.

  Végül még egy civilizációs “betegség” érte el Kínát ez pedig az autózás! 79%-al nőttek a halálos közúti balesetek az elmúlt húsz évben. A személyi sérüléssel járó balesetek száma több mint a kétszeresére nőtt! Mindent összefoglalva Kínának immár ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznie az egészségügy területén, mint az Egyesült Államoknak – állapítja meg a közös kínai-amerikai tanulmány, melyet a The Lancet című orvosi lap közölt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez