Leányanyák, fizessetek!

Kína, Peking – Szép pénzt perkálhatnak le azok az anyák, akik házasságon kívül szülnek gyereket Vuhan városában, Kína kellős közepén. A nagyváros vezetői olyan rendeletet dolgoztak ki, amely mintegy 6 millió  forintra büntetné azokat az anyákat, akik nem tudnak férjet prezentálni a született csecsemő mellé.

Ez hatalmas összeg – kínai munkabérekhez képest mindenképp. Körülbelül az éves átlagjövedelem hatszorosa! A Global Times című Pekingben megjelenő angol nyelvű újság, amely nem áll túlságosan messze a hatalomtól, bírálja a nagyváros vezetőinek elképzelését. Ilyen komplex problémát nem lehet így rendezni!- állapítja meg a befolyásos újság. Utal arra a nemrégen megtörtént esetre, amikor egy 22 éves leányanya a lefolyóban “felejtette” újszülött csecsemőjét. Ő maga jelezte a hatóságoknak, hogy a bébi ott sír. Később kiderült, hogy ő az anya. Férje viszont nincsen és ez Kínában hagyományosan igen megvetett szituáció. A rendőrség előbb gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a fiatal anyát, ám mikor kiderült, hogy a bébinek nem esett különösebb baja és a nagyszülők vállalják a gyerek felnevelését, letettek a bűnügyi eljárásról. Balesetnek nyilvánították, hogy az újszülöttet a lefolyóban “felejtette” a mamája. Ráadásul mindez Csecsiang tartományban történt, az ország egyik leggazdagabb részén!

Az egész világhálót bejárta Kínában az eset, hiszen a gyerek szent abban az országban, ahol egy családnak elvben csak egyetlenegy gyermekre van joga! A leányanyáknak és gyermekeiknek viszont szinte semmilyen joguk sincsen! Ezért írta a kormányközeli lap, hogy a probléma komplex, és úgy semmiképp sem lehet megoldani, ha csillagászati összegű büntetéssel sújtják a leányanyákat Kínában!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez