Pekingben a vezér „jobbkeze”

Kim Dzsong un megbízásából látogatást tesz Pekingben Choe Ryong-Hae, a hadsereg főkomisszárja- tudatta a hivatalos észak-koreai hírügynökség. A háborús feszültség kiéleződése óta ő a legmagasabb rangú észak-koreai vezető, aki Kínába látogat.

 

Hivatalos észak-koreai küldöttség utoljára 2011 augusztusában járt a kínai fővárosban: akkor mutatta be a haldokló Kim Dzsong Il fiát, Kim Dzsong unt a kínai vezetésnek. Többször elterjedt a hír azóta, hogy az Ifjú Generális, Észak-Korea új diktátora titokban Pekingben járt, de ezt soha senki nem erősítette meg. Most viszont olyan embert küldött Pekingbe, aki a teljes bizalmát élvezi. Szöuli szakértők szerint Kim Dzsong un jobbkeze tárgyal jelenleg Pekingben.
Miért most? Mert június elején Kaliforniában amerikai-kínai csúcstalálkozó lesz! Obama és Hszi Csinping megbeszélésein minden bizonnyal szóba kerül a koreai feszültség is.
Kína Észak-Korea egyetlen igazi szövetségese, de az utóbbi időben a kapcsolat meggyengült. “Senki kockáztathatja a régió biztonságát önös érdekből! “- hangsúlyozta Kína első embere a koreai válság csúcspontján. A Global Times című Pekingben kiadott angol nyelvű lap legfrissebb számában azt írja: a kínai közvélemény dühös Észak-Koreára! A pekingi vezetés véleményét jól tükröző lap szerint elegük van a kínaiaknak abból, hogy Észak-Korea kalóz módszereket alkalmaz a tengereken. Részletesen megírják a legutóbbi esetet, amikor egy kínai hajó tulajdonosától váltságdíjat követelt Észak-Korea parti őrsége! A kínai hajó személyzetét végül elengedték, de a rossz szájíz megmaradt…
Mit szeretne elérni Kim Dzsong un jobbkeze Pekingben? Szöuli szakértők szerint Kim Dzsong un azon dolgozik, hogy mielőbb találkozzon Hszi Csinping kínai és Barack Obama amerikai elnökkel ! Ezért azt javasolja, hogy felfüggeszti a nukleáris és rakétakísérleteket, ha Kína és az USA első embere kész tárgyalóasztalhoz ülni a vezérrel!
Washingtonban már többször közölték, hogy erről szó sem lehet! Kim Dzsong un viszont nagyon fiatal és nagyon nagy szüksége van a külső elismerésre. Ezért küldte most a jobbkezét Pekingbe, hogy ajánlatot tegyen Obama elnöknek a kaliforniai csúcsra. A postás Hszi Csinping kínai államfő lenne – ha sikerül Észak-Korea diktátorának terve és ajánlatát komolyan megvitatja a világ két legfontosabb hatalmának első embere június elején Kaliforniában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez