A hadsereg irányítja a mentést a 7-es erősségű földrengés után Szecsuán tartományban

Kína, Peking – Több mint hatezer katonát vezényelt a helyszínre Kína első embere, aki a hadsereg főparancsnoka is. Kína második számú vezetője, a kormányfő a helyszínre utazott. A katasztrófa méreteiről nincsenek megbízható jelentések, mert a kínai hatóságok nagyon kevés konkrétumot közölnek.

Szecsuán földrengésveszélyes övezet, az elmúlt években gyakoriak voltak a katasztrófák, melyeknek sok áldozatuk volt, de ezt a hatóságok elmulasztották közölni. Miért? Mert a földrengésveszélyes helyen az új építkezések során nem vették figyelembe a speciális helyi feltételeket, így aztán iskolák, rendelőintézetek és más állami épületek kártyavárként omlottak össze, olykor több száz gyereket temetve maguk alá. Aj Vejvej, az ellenzéki művész épp azzal szerzett országos hírnevet magának, hogy leleplezte: a hatóságok több száz gyerek halálát próbálták meg eltitkolni!
  Most azért is rendelt katonákat a helyszínre Hszi Csinping államfő, hogy a mentési munkálatokról ne szivároghassanak ki “nemkívánatos információk”. Putyin orosz elnök felajánlotta segítségét Kínának a katasztrófa elleni harcban. Az új kínai vezető első külföldi útja Moszkvába vezetett, és a két ország gazdasági kapcsolatai rohamléptekkel fejlődnek. Szecsuán tartomány jelentős része viszont a külföldiek elől elzárt terület. Ennek oka egyrészt Tibet közelsége: az a kolostor, amelyből az önégető mozgalom elindult, Szecsuán tartományban van. Másrészt pedig itt van Szecsuán fővárosában Csengtuban a délnyugati katonai körzet parancsnoksága, mellette pedig a kínai rakétakísérleti kutató központ. Ide nemigen invitálnak külföldieket, még akkor sem, ha esetleg segítő szándékkal jönnek, mint a 7-es erősségű földrengés esetén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez