Észak-Korea: külföldiek, hagyjátok el Dél-Koreát!

Koreai félsziget – Nem akarjuk, hogy konfliktus esetén bajuk essen, ezért felszólítjuk a Dél-Koreában élő külföldieket, hogy távozzanak, mert nem tudjuk garantálni a biztonságukat!- ezzel a közleménnyel lepte meg a világot a hivatalos észak-koreai hírügynökség kedden.

Korábban a külügy Phenjanban arra szólította fel az ott élő külföldieket, beleértve a diplomatákat is, hogy április 10-ig hagyják el az ország területét. Közben viszont hétfőn ünneplik Észak-Koreában a rendszer alapítójának a 101-ik születésnapját. Kim Ír Szen századik születésnapján rakétakísérletet hajtottak végre, de az csúfos kudarcba fulladt. Később, decemberben ezt megismételték, az már sikeres volt.
  John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője Szöulba látogat, hogy megnyugtassa a dél-koreai közvéleményt. Az USA nagykövetsége egyáltalán nem szólította fel az amerikai állampolgárokat a távozásra, épp ellenkezőleg: igyekszik megnyugtatni továbbra is mindenkit, hogy Dél-Koreában biztonságban van.
   A másik negatív hír, amely Phenjanból érkezett az az, hogy az észak-koreai munkások nem jelentek meg a munkahelyükön a keszoni különleges gazdasági körzetben. Ezzel a két Korea közötti gazdasági együttműködés végképp befuccsolt. Park, Dél-Korea elnökasszonya  mélységesen kiábrándítónak nevezte a döntést. Elmondta, hogy ezek után senki nem fog tőkét befektetni Észak-Koreában. Dél-Korea kb. 500 millió dollárt ruházott be a keszoni gazdasági körzetbe, ahol a dél-koreai gyárakban észak-koreai munkások dolgoztak. Ez volt Észak-Korea legfőbb devizaszerző vállalkozása, eddig a legnagyobb feszültség közepette is működött. Most ennek vége, és várhatóan nagyon súlyos következménye lesz Észak-Korea gazdaságára, amely militarista jellege miatt már ma sem képes ellátni az ország lakosságát, így több millió ember éhezik abban az országban, amely atomháborúval fenyegeti Amerikát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez