Malala regénye

Pakisztán, Nagy Britannia –   Rólam szól a könyv természetesen, de arról a 61 millió gyerekről is, aki nem tanulhat a világon!  -mondta a 15 éves pakisztáni lány, aki a csodával határos módon túlélte az ellene elkövetett merényletet.

 

Tavaly ősszel szülőföldjén, Pakisztán északi részén egy fegyveres iszlamista csoport elfoglalta az iskolabuszt, melyen Malala Yousafzai társaival utazott. Melyiketek Malala? Ha nem mondjátok meg, akkor mindnyájan meghaltok! A fenyegetésre a fiatal lány jelentkezett, mire a szakállas iszlamista vezér fejbelőtte őt. A súlyosan sebesült lányt Nagy Britanniába szállították, ahol több műtéttel megmentették az életét. Gyógyulása olyan jól sikerült, hogy a hónap elejétől folytatni tudta tanulmányait. Igaz, hogy nem szülőföldjén Pakisztánban, hanem Birminghamben, Nagy Britanniában.
 Könyvét is itt adják ki, ősszel jelenik majd meg körülbelül a merénylet egyéves évfordulóján. Malala a legfiatalabb azok közül, akit a Nobel békedíjra jelöltek. A könyvért a Guardian értesülése szerint 2 millió fontot kap a pakisztáni lány. Malala Yousafzai 12 éves korában kezdett írogatni a BBC urdu nyelvű honlapján jelentek meg írásai. Kezdetben álnéven írt, de miután nemzetközi figyelem követte írásait, hamarosan “lelepleződött”. Desmond Tutu dél-afrikai érsek jelölte őt a Gyerekek Világbéke díjára. 2011-ben Pakisztánban is megkapta az Ifjúsági díjat. Miért vált oly népszerűvé a pakisztáni lány progresszív körökben és miért gyűlölték őt az iszlamisták? Mert szót emelt amellett, hogy a lányok is tanulhassanak! Ez a tálibok és más fanatikus csoportok szerint sérti a muzulmán vallás elveit és szokásait. Amikor hatalmon voltak Afganisztánban, a tálibok be is tiltották a nők iskoláztatását. Az új Afganisztánban természetesen már nem tilos a lányok tanulása, de éppúgy, mint Malala szülőföldjén, Pakisztánban, állandó harcot kell folytatni az előítéletek ellen. Ban Ki Mun az ENSZ főtitkára november 10-ét Malala világnapjának nyilvánította. Körülbelül ekkor jelenik meg a  könyv, melynek címe: I am Malala!/Malala vagyok/ arról a pakisztáni lányról, aki a gyerekek tanulásáért küzdött és csodával határos módon túlélte azt, hogy emiatt fejbe lőtték Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez