Pénzbüntetésre ítéltek két állami céget Kínában, mert visszaéltek monopolhelyzetükkel a piapiacon

Kína, Peking – 449 millió jüant /71,5 millió dollárt/ kell fizetnie a két állami vállalatnak, amely tömény alkohollal látta el Kujcsou és Szecsuán tartományt. A döntés a maga nemében az első: még soha nem ítéltek el Kínában hazai vállalkozást azért, mert visszaélt a monopolhelyzetével és a tetszése szerint határozta meg az árakat.

Még kevésbé történt ilyen állami cég esetében. A kínai bíróságokat korábban az a vád érte, hogy a saját piacot védelmezve kizárólag külföldi cégeket ítélnek el. Eddig a dél-koreai Samsung és az LG illetve egy tajvani televíziógyártó cég kapott ilyen büntetést.
   A kínai bíróság ítélete meglehetősen enyhe: mindössze az üzleti forgalom 1%-át jelenti a bírság, holott a törvény lehetővé teszi, hogy akár 10%-ig elmenjenek. A szimbolikus ítélet még egy célt szolgál: az alkoholfogyasztás visszaszorítását! A növekvő életszínvonal az alkoholizmus elterjedéséhez vezetett Kína több tartományában. A legtöbb helyen az állami cégek monopolhelyzetükkel visszaélve kaszáltak a piacon. Ennek most véget kívánnak vetni, mert az alkoholizmus komoly gondot jelent az egészségügynek és persze az egész társadalomnak. A nagy nemzeti ünnep, a tavaszi fesztivál egyik fő híre volt Kínában, hogy letartóztattak egy polgártársat, aki részegen gázolt az ünnep előestéjén. A kiskereskedelmi forgalom minden rekordot megdöntött Kínában az egyhetes ünnepségsorozat idején, a legnagyobb növekedés az alkohol piacán volt! A bíróság külön felhívta ítéletében a figyelmet arra, hogy a Kínai Kommunista Párt új vezetése szerényebb életstílust ír elő a vezetők számára. Ez finom utalás arra, hogy Kínában az alkohol jelentős része az állami és vállalati ünnepeken fogy el, vagyis nagyon sokan nem a saját zsebükre isznak. Maga a Kínai Kommunista Párt új vezetője hirdette meg a kampányt a szerényebb életmódról mondván, hogy a kormányzó párt becsülete a nép szemében nagyrészt azon múlik, hogy a vezetők is tartsák be a törvényeket és ne legyenek “még egyenlőbbek”, mint honfitársaik Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez