Svájc nem vizsgálja Zardari pakisztáni elnök régi pénzügyeit

Pakisztán, Svájc – Ez a rutinszerű válasz nagy megkönnyebbülés az elnök és hívei számára, hiszen egy esetleges vizsgálat igen kellemetlen lett volna néhány héttel a májusi választások előtt. Pakisztán legfelső bírósága viszont éppen ezért erőltette az ügyet: tavaly júniusban az akkori kormányfő lemondásra kényszerült, mert nem volt hajlandó levelet írni Svájcba, az elnök pénzügyeit firtatva.

Utóda, a jelenlegi miniszterelnök megírta ugyan a levelet, de azt is közölte Svájccal, hogy nem szokás a diplomáciában aktív államfők régi pénzügyei után érdeklődni. Ezt természetesen Svájcban is tudják, ezért utasították el a vizsgálatot.
  Mit kellene kivizsgálniuk a svájci hatóságoknak? Egy15 millió dolláros átutalást, melyet még a kilencvenes évek során Benazir Bhutto és Zardari elnök közösen intézett volna. A vád szerint a páros közpénzt síbolt ki Svájcba. Bhutto asszonyt ellenfelei meggyilkolták. Pakisztánban a vezérkar és az iszlamista pártok a bírák jó részével együtt mindent elkövetnek, hogy meggyengítsék a jelenlegi államfőt a választások előtt. A kormányfő ellen korrupció miatt indult vizsgálat, miközben ő a párt listavezetője a választásokon. A 180 milliós Pakisztánban a választás nem rutin esemény, a vezetőcsere sokkal gyakrabban katonai puccs útján ment végbe. A demokratikusan megválasztott vezetők sem lehetnek biztosak a békés öregkorban: az imént már említett Benazir Bhuttot meggyilkolták, édesapját Zulfikar Ali Bhuttot, aki Pakisztán első demokratikusan megválasztott kormányfője volt, bebörtönözték majd politikai per után felakasztották Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez