A Legfelső Bíróság elrendelte a miniszterelnök letartóztatását Pakisztánban

Pakisztán, Iszlamabad – A 63 éves néppárti kormányfőt korrupcióval gyanúsítják.15 vádlott társával együtt 24 órán belül börtönbe kellene vonulnia, de a miniszterelnök ügyvédei mindenképp megkísérlik, hogy ezt elkerüljék. A kormányfő vezeti ugyanis a Néppártot a májusi választásokon.

Egy fanatikus muzulmán prédikátor által felizgatott tömeg eufórikus hangulatban ünnepelte a Legfelső Bíróság döntését: sokan a földet csókolták és Allah-hoz fohászkodtak…
   Tahirul Qadri már napok óta Iszlámábádban tüntet több ezer fanatikus hívő élén. A Kanadából hazatért pakisztáni prédikátor arról győzte meg híveit, hogy a kormány eltávolítása minden hitbuzgó muzulmán kötelessége. Helyi szakértők nem tartják kizártnak, hogy a titkosszolgálat, a hadsereg és a bírói kar egy része támogatja a fanatikus prédikátort. Ezt erősíti meg a Legfelső Bíróság döntésének időzítése is: a választásokat májusban tartják és a kormányfő a Néppárt listavezetője. Zardari elnök kedden a Néppárt választási nagygyűlésén vett részt, így nem kommentálhatta a döntést.
    Mi a korrupciós vád lényege? Raja Pervez Asraf 2010-ben vízügyi miniszter volt, ezt az időszakot súlyos energiahiány jellemezte, gyakori volt az áramszünet Pakisztánban. A miniszter megoldotta a válságot, ám kritikusai szerint kenőpénzeket fogadott el a vízierőművek tulajdonosaitól. A miniszter tagadta a vádakat, de lemondott posztjáról. Június óta kormányfő Pakisztánban. Elődjét is a Legfelső Bíróság mozdította el arra hivatkozva, hogy a miniszterelnök akadályozta az elnök korrupciós ügyének vizsgálatát. Az elnök ugyanannak a Néppártnak az egyik vezetője, mint a miniszterelnök. A Néppárt évtizedek óta harcot folytat a hadsereggel, a titkosszolgálattal és a bírói kar egy részével. Alapító elnökét, Zulfikar Ali Bhutto egykori államfőt kétes ítélet alapján felakasztották. Lánya, a jelenlegi elnök neje merénylet áldozata lett. Pakisztánnak ez a belső drámája akkor következik be, amikor feszült a viszony Indiával és nagyon bizonytalan a kapcsolat az Egyesült Államokkal és Afganisztánnal, ahonnan a szövetséges csapatok nagy része az év végéig távozik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez