Kína óva inti az EU-t attól, hogy számítógépet és mobil telefont gyártó cégeit büntesse az európai piacokon

Kína, Peking – “Mindenfajta korlátozás komoly következményekkel járna az Európai Unió és Kína gazdasági együttműködésére!”- hangsúlyozta a kínai külügyminisztérium szóvivője. Az Európai Unió egy belső dokumentumban azt állapította meg, hogy a Huawei és a ZTE nevű kínai óriás cég veszélyeztetheti a piaci verseny tisztaságát az európai piacokon. Mindkét céggel kapcsolatban megfogalmazódott az a gyanú, hogy jelentős állami támogatásban részesülnek.

Ráadásul szoros kapcsolatban állnak a kínai hadügyminisztériummal, ez pedig ebben a stratégiai fontosságú ágazatban külföldön nem számít előnynek. “Tudomásunk van erről a dokumentumról, és reméljük, hogy az Európai Unió döntéshozó szervei nem veszik figyelembe annak megállapításait és nem korlátozzák a két kínai cég működését az unió területén!”- hangsúlyozta a pekingi külügyi szóvivő.
         A Huawei óriáscég milliárdos alapítója karrierjét a kínai hadiiparban kezdte, emiatt rendszeresen megfogalmazódnak ezzel kapcsolatos kétségek külföldön, különösen az Egyesült Államokban. A kínai cég viszont azt állítja, hogy az alapító már évtizedek óta nem alkalmazottja a pekingi védelmi minisztériumnak. Pekingben nem mulasztják el hangsúlyozni azt sem, hogy az Egyesült Államokban és más nyugati országban sem ritkaság, hogy a hadiiparban magas rangot szerzett kutatók átlépnek a privát  szektorba, hogy ott dollármilliókat keressenek.
        Az Európai Unió Kína legnagyobb kereskedelmi partnere. Brüsszelben sokan tartanak attól, hogy az olcsó kínai áruk munkahelyek ezreit szüntethetik meg az Európai Unió országaiban. Kína viszont arra hivatkozik, hogy immár a WTO teljes jogú tagja, így vállalatai éppúgy jogosultak részt venni a globális piaci versenyben, mint mások. Ráadásul a kínai piac mind fontosabb az európai cégek számára, így mindenfajta “mini kereskedelmi háború ” komoly érdekeket sértene az Európai Unió tagállamaiban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez