Az utolsó szövetséges forró ölelése a hidegháborús Észak-Koreában

Kína, Észak-Korea –Kína stratégiai szövetségesként tekint Észak-Koreára. Ezt hangsúlyozta Li Csang kuo/Li Jianguo/, a Politikai Bizottság tagja, a Nemzetgyűlés alelnöke Phenjanban. Ő az első magas rangú kínai politikus. aki a kínai pártkongresszus után Észak-Koreába látogatott.

Válaszul Észak-Korea első embere talányosan csak annyit mondott, hogy országa is nagy jelentőséget tulajdonít a Kínához fűződő viszonynak.
       Kim Dzsong un nemrég nevezett ki hadügyminiszternek egy olyan tábornokot, akit héjának tartanak egész Kelet-Ázsiában. Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy Észak-Korea ifjú diktátora Pekingben elismerte: apja irányvonala, mely szerint a hadsereg mindenben az első, hibás volt, és ígéretet tett arra, hogy erejét a gazdasági fejlesztésre koncentrálja. A magas rangú kínai politikus látogatásáról kiadott hivatalos közlemény azt mutatja, hogy a két szövetséges korántsem hasonlóan ítéli meg a prioritásokat.
      Kína Észak-Korea egyetlen szövetségese és a nyomorgó ország gazdasága teljes mértékben a hatalmas szomszéd támogatására épül. Ettől függetlenül Észak-Korea vezetői saját irányvonalukat követik, ez pedig a hidegháborús politika folytatása 2012-ben is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez