Káderkeringő Kínában

Kína, Peking – Nőt neveztek ki Kína egyik legnagyobb városának, Tiencsinnek az élére. Szun Csanlan  /Sun Chunlan/ asszony eddig a déli Fucsien tartományt vezette. A pártkongresszuson beválasztották a Politikai Bizottságba, és ez jelezte, hogy a 62 éves hölgyre komoly karrier vár. Tiencsin tartományi jogú város, az előző vezető innen került a hatalom szentélyébe, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságába.

 Hasonló változás volt Sanghajban és Csungkingban is. Mindkét tartományi jogú nagyváros első embere bekerült a hét halhatatlan közé, vagyis az Állandó Bizottságba. Így állandóan Pekingben kell lenniük, hiszen tulajdonképp ők vezetik az országot.
 Új ember irányítja a kommunista párt propaganda osztályát is, ő eddig Szecsuán tartomány párttitkára volt. Elődje szintén bekerült a legfelső vezetésbe, az Állandó Bizottságba. Érdemes megemlíteni, hogy a héttagú új Állandó Bizottság életkora magasabb, mint a régié volt. A kinevezésekről szóló szűkszavú közlemény közli a halhatatlanok életkorát. Ebből az derül ki, hogy az új csúcsvezetők jócskán túl vannak a hatvanon, így vezetői megbízásuk várhatóan nem 10, hanem csak öt évre szól. Két fiatalabb tagja van az Állandó Bizottságnak: az új első ember, Hszi Csin ping és a kijelölt kormányfő Li Ko csiang. Az ő megbízatásuk várhatóan 10 évig tart majd a Kínát kormányzó kommunista párt élén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez