Kongresszusi start – a korrupció végzetes lehet a Kínai Kommunista Párt számára!

Kína, Peking – Erről beszélt a pártkongresszus megnyitóján Hu Csin tao, a Kínát kormányzó párt 10 év után távozó vezetője. Természetesen szólt a gazdasági sikerekről, hiszen Kína 10 év alatt meghatszorozta nemzeti jövedelmét. A külvilágról szólva elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a jövőben Kínának nagyhatalomnak kell lennie a tengeren is. Jelenleg Kínának szigetvitái vannak Japánnal, Dél-Koreával, Vietnammal és a Fülöp szigetekkel is.

  A hetvenedik évében járó kínai vezető beszéde vége felé foglalkozott a korrupcióval, mint a Kínai Kommunista Párt és az állam egyik legfontosabb problémájával: “Ha nem oldjuk meg ezt a kérdést, akkor ez a Kínai Kommunista Párt és az állam bukásához vezethet!”-  hangsúlyozta Hu Csin tao. Célzott arra, hogy egészen magas rangú vezetők is korruptnak bizonyultak. Majd ígéretet tett arra, hogy a Kínai Kommunista Párt ” bármilyen magas rangú vezető korrupciós ügyét kivizsgálja!”
  Po Hszi lajt, Csungking város eddigi első emberét és Kína ex vasútügyi miniszterét nemrég bélyegezte meg nyíltan a kormányzó Kommunista Párt központi bizottsága, melynek mindkét politikus korábban tagja volt. Sőt Po Hszi laj még a Politikai Bizottságnak is oszlopos tagja volt, szép reményekkel arra, hogy bekerüljön a hatalom szentélyébe, a Politikai Bizottság Állandó Elnökségébe, amely Kínát kormányozza. Jelenleg mindkét korrupcióval gyanúsított ex vezető előzetes letartóztatásban csücsül és valószínűleg példás büntetést kapnak.
  Csakhogy az a baj, hogy a külföldi sajtó hosszan cikkezett magának Hu Csin taonak a milliárdos vagyonáról. De írogattak a kijelölt utód, Hszi Csin ping milliárdjairól is. A pártkongresszus előtt pár nappal a New York Times közölt cikket Ven Csia pao miniszterelnök és családja milliárdos vagyonáról. Válaszul a pekingi vezetés vizsgálatot indított: vajon ki szivárogtatta ki a titkos információkat az amerikai lapnak?!
   A Kínát kormányzó kommunista párt kongresszusa új vezetést választ, amely a tervek szerint 10 éven keresztül irányítja majd az országot. Kína ma már a világ második számú gazdasági nagyhatalma, és a globális gazdaság egyik meghatározó szereplője. Ugyanakkor még mindig nagyon szegény ország, ahol egyre nagyobb a kontraszt az urbánus körülmények között élő sikeres kisebbség, és a nagy szegénységben élő többség között. Az új vezetésnek új megoldásokat kell találnia Kína problémáinak megoldására, mert a globális gazdaság lassul, Kína export lehetőségei csökkennek. A Kínát 63 éve kormányzó Kommunista Pártnak újra igazolnia kell, hogy képes az ország vezetésére és vannak kreatív megoldásai a súlyos problémákra. Mert különben a kommunista pártot elárasztó korrupció ” valóban végzetes lehet a Kínai Kommunista Párt és az állam számára!”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez