Halhiány miatt élelmezési válság várható Líbiában, az Öböl mentén és Pakisztánban

Ázsia, Afrika –  Ezeken a helyeken 40-50%-kal csökkenhet a halállomány 2050- ig. Az Oceana környezetvédő csoport most közzétett jelentése szerint a tengerek és az óceánok felmelegednek és elsavasodnak. Emiatt a halászok mind kisebb zsákmányra számíthatnak, pedig ezekben az országokban gyorsan nő a lakosság.

  Körülbelül 1 milliárd ember számára létfontosságú a hal, mert ebből biztosítják a napi proteint. Iránban, Líbiában, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emirátusokban drámai fordulatra kell felkészülni: a halászok üres hálóval térnek majd vissza, miközben ezekben az országokban igen nagy a népszaporulat. Ráadásul nagyon sok az egyszerű halász, aki a tengerből szeretne megélni. Ezeknek az államoknak a parti vizeit olyan mértékben szennyezi már ma is az olaj, hogy a halak és más tengeri állatok végveszélyben vannak.
  Pakisztánban nem várható ily nagymértékű halpusztulás, de ott olyan gyors a lakosság növekedése, hogy a halhiány így is drámai következményekkel járhat. A gazdagabb államok, mint például az Egyesült Arab Emirátusok vagy Kuvait képesek lehetnek megoldani a problémát import révén, ám a szegényebb országokban akár éhséglázadások is kitörhetnek- állapítja meg az Oceana környezetvédő csoport jelentése az általános halhiányról a világban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez