Japán pénzügyminiszter: nem lesz szünet a valutaspekuláció elleni harcban!

Japán, Tokió – Jun Azumi pénzügyminiszter rendkívüli sajtóértekezleten közölte ezt Tokióban. Az ok: váltás lesz október elsején a pénzügyi tárca élén. A jelenlegi pénzügyminiszter a kormányzó balközép párt főtitkára lesz. Utóda valószínűleg Katsuya Okada, eddigi miniszterelnök helyettes lesz.

  A jen spekuláció az egyik fő gondja a japán kormánynak, mert a nehéz időkben a japán valuta tartalék szerepet tölt be Ázsiában éppúgy, mint a svájci frank Európában. Emiatt a jen felértékelődik, és ez komolyan hátráltatja az exportot, amely pedig Japán számára létfontosságú.
  Ezért mondta azt a pénzügyminiszter tokiói sajtóértekezletén, hogy az utolsó percig hivatalban marad, és bármikor elrendelheti azt, hogy masszív jen eladások révén megállítsák a japán valuta túlértékelését.
  A japán sajtó kicsit csodálkozik, hogy miért most kell pénzügyminisztert váltan,i amikor a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank épp október elején tartja közgyűlését Tokióban. A japán lapok szerint azért távozik a pénzügyminiszter, mert a párt főtitkáraként fontos szerep vár rá az előrehozott választások idején Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez