„Puha vagy, Obama”- üzente Romney- kínai- amerikai kereskedelmi háború kezdődik?

Kína, egyesült Államok –  Kína 2009 és 2011 között 1 milliárd dollárral támogatta saját exportra dolgozó autóiparát, és ezzel megsértette a Világkereskedelmi Szervezet/WTO / szabályait- közölték Washingtonban. Obama elnök ennek alapján szankciókat szorgalmaz Kína ellen. Teszi mindezt Ohio államban, az amerikai autóipar egyik fellegvárában a választási kampány kellős közepén.

  Peking még júliusban azzal vádolta meg a nagy amerikai autó exportőröket, hogy áron alul, akár veszteséggel is eladásra törekszenek a világ legnagyobb piacán, a kínain. Épp ezért 3 milliárd dollár összértékben extra vámot vetettek ki a 2,5 liternél többet fogyasztó autókra. Amerika már akkor tiltakozott, de nem tett semmit. Most viszont igen. De miért? Mert Obama republikánus ellenfele azzal vádolta meg a Fehér Ház mostani lakóját, hogy túl puha Kínával szemben. Bezzeg ő …
  Megvédjük az amerikai munkahelyeket a nem fair konkurenciától!- harsogja Obama Ohioban, ahol az autóipar mellett az alumíniumkohászatban éppúgy, mint az elektronikai iparban, érzik a külföldi konkurenciát, különösen a kínaiakét. Ohio államban nagyon erősek a szakszervezetek és lehet, hogy ott dől el az elnökválasztás. Nem ér ez meg egy kis kereskedelmi háborút Kínával?!
  A baj csak az, hogy a General Motors legsikeresebb üzeme épp Kínában működik. Az óriási cég nyereségének nagy része innen származik. Amikor Kína a saját piacát védi, akkor a helyben gyártott General Motors vagy Volkswagen kocsik érdekében is szót, sőt vámot emel…
  Ez az egyik gond a kereskedelmi háborúval. A másik pedig az, hogy Kína kezében van az amerikai államadósság jelentős része. Erre Peking alaposan ráfizet, hiszen a kamatok nevetségesen alacsonyak. Ha viszont csökkenti az amerikai államkötvények vásárlását, akkor bajba kerül a washingtoni államkincstár, melyet a nagy nemzetközi minősítő intézetek már többször megfenyegettek: leminősítés várja az USA – t a 10%-os hiány miatt, ha így folytatja. Így a kis amerikai- kínai kereskedelmi háború valószínűleg csak novemberig tart majd, amíg megválasztják az Egyesült Államok új elnökét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez