Három amerikai tengerészgyalogost ítéltek el, mert levizelték a megölt afgánok hulláját

Afganisztán, Egyesült államok – Az eset még a múlt nyáron történt, de az erről készült video csak januárban került fel a világhálóra. Ezt követően kezdődtek meg az afgán katonák és rendőrök támadásai az amerikai és más NATO csapatok ellen.

  Öt francia katona meghalt és 15 megsebesült, amikor egy fiatal afgán katona váratlanul tüzet nyitott rájuk. A 21 éves afgán katona arra hivatkozott, hogy látta a vigyorgó amerikai katonákat, amint levizelik a megölt afgánokat, és ez indította a merényletre. Azóta több hasonló akció is volt. Az amerikai vezérkari főnök nemrég személyesen Afganisztánban mondta el a tiszteknek, hogy ez a magatartás elfogadhatatlan és igen veszélyes, mert további “baráti ” gyilkosságokhoz vezethet.
  Az amerikai hadsereg nem közölte, hogy milyen ítéletet hoztak a három elit harcos altiszt ellen. Ez lehet lefokozás, lehet zsold megvonás, vagy egyszerűen csak annyi, hogy feljegyzik az illető szolgálati lapjára az esetet, és ez egész hadseregbeli pályafutását befolyásolhatja. A hadsereg szóvivője közölte, hogy a képen látható többi amerikai tengerészgyalogos is megkapja méltó büntetését. Kérdés, hogy ez elég lesz-e az afgán katonák és rendőrök megnyugtatására. Legutóbb Helmand tartományban, ugyanott, ahol az amerikai katonák levizelték az afgán hullákat, egy csapat tálib harcos rajtaütést hajtott végre egy őrhely ellen. Öt afgán kiskatona adta nekik a tippet, és együtt ölték meg az afgán hadsereg tíz katonáját és két NATO összekötő tisztet. Majd az öt áruló kiskatona teljes fegyverzetben távozott a tálibokkal Helmand tartományban, Afganisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez