Hivatalosan is gyilkossággal vádolják Po Hszi laj nejét Kínában

Kína, Peking – Halálra is ítélhetik az egykor nagyhatalmú pártfunkcionárius nejét és asszisztensét egy brit üzletember megmérgezése miatt. Az Új Kína hírügynökség szerint Anhuj tartomány fővárosában, Hofejben lesz a per. Neil Heywood brit üzletembert Csungjkingban mérgezték meg, ahol Po Hszi laj a tartományi jogú hatalmas város első embere volt.

“A tények egyértelműek: Ku Kájláj és az asszisztense szándékosan meggyilkolta Neil Heywood brit üzletembert Csungkingban. Azért tették ezt, mert Ku Kájláj és fia pénzügyi vitába keveredett a brit üzletemberrel. A vita hevében állítólag megfenyegette a brit üzletember a befolyásos kommunista vezető nejét, hogy Amerikában tanuló fia ellen indít akciót. Az anya ekkor döntött a gyilkosság mellett. A vád egyértelműen előre megfontolt szándékos emberölés.”- közölte az Új Kína hírügynökség.

Érdekes megemlíteni, hogy az angol kormány is csak most kérte az ügy tisztázását. Tavaly novemberben még elfogadta a hivatalos kínai verziót, mely szerint Neil Heywood alkoholmérgezés áldozata lett Csungkingban. Igaz, hogy tavaly novemberben még Po Hszi laj a Kommunista Párt Politikai bizottságának tagja volt és Csungking első embere. Szép reményekkel arra, hogy Pekingbe kerül és országos vezető lesz. Ma már ebből semmi sem maradt:Po Hszi lajt minden tisztségétől megfosztották és a hírek szerint jelenleg házi őrizetben van.
Ami még kínosabb: a kínai hatóságok jelenleg kihallgatnak egy francia építészt, aki korábban a Po házaspár barátja és üzletfele volt. Patrick Devillers-nek büntetlenséget ígértek a kínai hatóságok, ha mindent elmond a közös pénzügyekről. Ezek lényege állítólag az volt, hogy a Po házaspár kínai jüanban levő milliós vagyonát kijuttassák külföldi off shore bankokba. Így minden valószínűség szerint pénzmosási és korrupciós vádak is lesznek a Po házaspár ellen. Ilyen magasrangú kommunista funkcionárius bukása még sohasem zajlott ennyire a nyilvánosság előtt Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez