Kínos melléfogás Indiában – a biztonsági erők nem maoista lázadókat, hanem egy törzsi gyűlés fegyvertelen részvevőit ölték meg

India, Chhattisgarh szövetségi állam – Egy indiai emberi jogi csoport alaposan utánajárt a június végén történteknek és megdöbbentő jelentést publikált.

 

 

Június 30-án az indai hadsereg győzelmi jelentést adott ki. Ebben az állt, hogy a katonai rendőrség speciális egységei, Chhattisgarh szövetési államban megtámadták a maoista lázadók egyik bázisát és 17 szélsőbalos gerillát megöltek. Az ilyesmi gyakran előfordul, hiszen a radikális, olykor terrorista módszereket is alkalmazó maoista gerillák, India hat szövetési államában is komoly belbiztonsági fenyegetést jelentenek. De már az első hivatalos híreket ellentmondásos információk követték. Ezek szerint nem harcosok, hanem ártatlan civilek voltak az áldozatok. Az egyik legnagyobb indiai jogvédő szervezet, a „Koordináció a Demokratikus Jogokért” nevű egyesület több aktivistáját is a helyszínre küldte. Ők három falu lakóit kérdezték a történtekről. A beszámolókból az derül ki, hogy a falvak lakói, akik a kisebbségi adivasi törzshöz tartoznak, gyűlést tartottak. A részvevők mind fegyvertelenek voltak. Aztán egyszer csak, szinte villámcsapásként, a bozótból fegyveresek törtek elő és tüzet nyitottak a gyűlés részvevőire. Sokan azonnal meghaltak a sortűzben és egyes beszámolók szerint néhány sebesülttel szuronnyal, csáklyával végeztek a támadók, akik katonai egyenruhát viseltek. A halottak között van egy 12 éves lány és három 16 éven aluli fiú is. Most ott tartunk, hogy a hadsereg hivatalos vezetése is elismeri, hogy civileket öltek meg, de mint mondják, nem szándékosan. A törzsi gyűlés részvevői kereszttűzbe kerültek, mert a maoisták afféle élő pajzsként használták őket – olvasható a hadsereg közleményében. A vizsgálat még folytatódik, mindenesetre ami eddig kiderült, az is sokat mondó betekintést enged a maoista lázadás és az ellene folyó harc hétköznapjaiba. (BBC)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez