Franciaország öt év alatt 230 millió eurós támogatást nyújt Afganisztánnak

Franciaország, Afganisztán –  Erről Laurent Fabius külügyminiszter beszélt Tokióban egy nemzetközi tanácskozáson. Elmondta, hogy a támogatás feltételekhez van kötve: legyenek demokratikus választások, fékezzék meg a korrupciót, és tartsák tiszteletben az emberi jogokat Afganisztánban.
” Céljainkat elértük: Oszama Bin Ladent elkaptuk, és az afgán nép immár képes saját magát kormányozni.”- mondta a francia külügyminiszter Tokióban, ahol 80 ország képviselői vitatták meg Afganisztán jövőjét.
Franciaország álláspontja azért érdekelte a nagyhatalmakat és persze magát Afganisztánt, mert Hollande elnök – választási ígéretének megfelelően – az év végéig kivonja a harcoló francia csapatokat Afganisztánból. Ez 2000 katonát jelent,d e 1500 még marad. Ők logisztikai feladatokat látnak el- közölte Fabius külügyminiszter.
Az Egyesült Államok nevében Hillary Clinton külügyminiszter jelentette be, hogy különleges szövetség lesz Washington és Kabul között. Mind Washingtonban, mind pedig Párizsban tartanak attól, hogy a külföldi csapatok távozása után a meglehetősen népszerűtlen és korrupt Karzai kormányzat nem lesz képes tartani magát, így a tálibok újra esélyt kapnak a hatalomra kerülésre. Akkor pedig Afganisztán újra a nemzetközi terrorizmus fontos bázisa lehet, éppúgy, mint 2001 előtt, amikor az USA és szövetségesei megkezdték a háborút Oszama Bin Laden és tálib szövetségesei ellen Afganisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez