Senkinek sem kellett volna meghalnia a Tienanmen téren 1989-ben

Kína, Peking  –    Így látja most a véres esemény 23-ik évfordulóján Peking akkori polgármestere.
A 81 éves Csen Hszi-tung interjúkötetet jelentetett meg Hongkongban. Persze a polgármester elvtárs akkor egészen másképp látta a dolgokat, sietett ellenforradalomnak nyilvánítani a Tienan- men téri diákmegmozdulást, amelyet a hadsereg vérbe fojtott.
Június 30-án ő olvasta fel az erről szóló a jelentést a kínai televízióban, és nem volt akkor nála gyűlöltebb ember Pekingben, sőt talán egész Kínában sem. Most azt állítja, hogy nem ő írta a jelentést, ő csak felolvasta , mert erre kapott parancsot. Honnan? Hát a Politikai Bizottságtól, amelynek maga is tagja volt…
1989-ben Pekingben a diákok úgy vélték, hogy Csen polgármester szándékosan félre informálja az első számú vezetőt, Teng Hsziao- pinget, hogy így sürgesse a katonai beavatkozást. Most Csen azt állítja, hogy Teng Hsziao- pingnek „több füle is volt”…Tény, hogy a hadsereg több száz vagy esetleg több ezer embert megölt 23 évvel ezelőtt.”Sajnálom, hogy több százan meghaltak a Tienan- men téren.”- mondja most Csen és hozzáteszi : „Senkinek sem kellett volna meghalnia, ha helyesen kezelik ezt az ügyet!” De nem részletezi, hogy mire is gondol…
Miért e késői őszinteség? A 81 éves pekingi expolgármester állítólag halálosan beteg, rákja az utolsó stádiumban van. De nem a Politbüro elit kórházában kezelik, hanem a közönséges földi halandók között. Csen ugyanis 2006-ban szabadult a börtönből, ahova 16 évre utalták be. Az ítélet szerint visszaélt a hatalmával és korrupt volt. Csen most arra mutat rá, hogy ezen a címen a Kínai Kommunista Párt bármelyik vezetőjét bármikor el lehet vinni. Ő a hatalmi harc áldozatának tartja magát – valószínűleg jó okkal.
Fő ellenfele Csiang Ce-min egykori sanghaji vezető, aki Teng Hsziao-ping halála után az ország első embere lett. Csen expolgármester Po Hszi-lajhoz hasonlítja magát. „Ő Csungking első embereként, én Peking polgármestereként voltam útjában a hatalomnak, amely megbuktatásomra minden eszközt felhasznált- írja Csen Hszi-tung, aki 1989-ben Peking polgármestere volt.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez