Új típusú kapcsolat kell Kína és az Egyesült Államok között!

Kína, Peking – Ezt sürgette Hu Csintao, amikor megnyitotta a kínai – amerikai stratégiai konferenciát Pekingben. A kínai elnök, aki ősszel a háttérbe húzódik, azt hangsúlyozta, hogy „bármi történjen a világban vagy a két ország közül bármelyikben, mindig az együttműködésre kell törekedni! Arra, hogy közös alapot találjanak a megoldásokra! Új típusú kapcsolat kell a két nagyhatalom között”
Miben állna ez az új típusú kapcsolat? Abban, hogy mindkét fél ne a másik gyengítésére törekedve próbálja meg elérni céljait, hanem olyan helyzetet hozzon létre, amelyben mind a ketten nyerhetnek! A globális gazdaság jelenlegi helyzetében ez nemcsak lehetséges, de szükséges is- hangsúlyozta Hu Csintao elnök.
Aki sürgette a bizalom elmélyítését a két nagyhatalom között. A pekingi stratégiai konferencia fő célja az, hogy a globális gazdaság egyensúlyát és fellendülését segítse elő. Jelenleg mindkét nagyhatalom számára létfontosságú a másikhoz fűződő viszony. Kína exportjában az amerikai piac döntő fontosságú, a Kínában működő amerikai cégek hatalmas profitot termelnek és egyre több terméket tudnak ott elhelyezni. Az Apple nemrég kiváló eredményei kapcsán közölte, hogy a siker a kínai piac meglepően gyors növekedésének köszönhető. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy Kína az amerikai államkötvények leghűségesebb vásárlója és ezzel biztosítja az Egyesült Államok számára fontos alacsony kamatszintet.
A pekingi tanácskozáson részt vesz Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter, aki egyetemi tanulmányai egy részét a kínai fővárosban végezte. Ma is ért kínaiul és tegező viszonyban van Kína sok mai vezetőjével még abból az időből, amikor édesapja a Ford alapítvány vezetője volt Pekingben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez