Európai célpontok az al Kaida titkos terveiben

Afganisztán, Pakisztán –  “Tiszta aranybánya !”- lelkendezett a német hírszerzés szakértője, amikor megfejtették Makszud Lodin osztrák állampolgár titkosírásának kódját. A Die Zeit című német hetilap számol be a hírszerzés nagy fogásáról.

 

A 22 éves Makszud Lodint Berlinben tartóztatták le majdnem egy évvel ezelőtt. Gatyájában megtalálták egy bankszéf kulcsát. A széfben pornó kazetták között ott voltak az al Kaida szigorúan titkos európai tervei. Csakhogy arabul és titkosírással. Sokáig tartott a megfejtés, de megérte! Az amerikai hírszerzés szerint a zsákmány egyenértékű azzal, amit Abottabadban találtak Oszama Bin Laden villájában. Ezeket a dokumentumokat most kezdi különben közzétenni a west pointi katonai főiskola az interneten.

 

Mi derül ki az al Kaida terveiből? Elsősorban az, hogy változtatni akarnak a stratégián. Eddig az Európa területén toborzott aktivistákat kiképezték Afganisztánban és Pakisztánban, és aztán ott harcba is vetették őket. Fölösleges pazarlás – írja a titkos terv, melyet valószínűleg Junisz Al Mauritani készített. Ő volt az al Kaida operatív főnöke egészen addig, amíg 2011-ben el nem fogta őt a pakisztáni rendőrség. Mi az új elképzelés? Az, hogy az európai al Kaida tagokat vissza kell küldeni Európába! Kettős stratégiát javasol az új terv: egyéni akciókkal el kell terelni a rendőrség figyelmét, megerősítve a ” magányos farkas” teóriát. Közben a háttérben olyan átfogó akciót kell előkészíteni majd elkövetni, amely magára vonja az egész világ figyelmét! De hogyan? Úgy, mint Indiában, Bombay-ben!- írja az al Kaida dokumentum. Az indiai nagyvárosban szállodákat támadtak meg a terroristák, csaknem 200 ember meghalt és sokan megsebesültek. A televíziós hírműsorok napokig ezzel indultak az egész világon.
Felvázol egy látványos tervet az al Kaida európai használatra: eszerint a terrorista csapatnak egy óriási óceánjáró hajót kellene elfoglalnia. Majd ezután a turistákat beöltöztetni a guantánamói foglyok narancsszínű egyenruhájába. Ezek után a fő fedélzeten felállított kamerák előtt kellene elvágni a sikoltozó turisták torkát! Szépen, lassan, hogy az egész világ láthassa: az al Kaida nem viccel, komolyan veszi a dzsihádot!
De mennyire kell komolyan venni az al Kaidát? Rob Wainwright, az Europolice vezetője szerint az al Kaida nem képes látványos akciókra. Fiókszervezetei, az AQIM, a Boko Haram, vagy a szomáliai milíciák sokkal veszélyesebbek. Európában a “magányos farkasoktól” kell tartani- véli az igazgató. Megerősíti ezt a véleményt John Brennan. Obama elnök antiterrorista tanácsadója szerint az al Kaida nem tudta kiheverni Oszama Bin Laden halálát és képzett vezetőinek kilövését illetve elfogását Pakisztánban. A most közzétett al Kaida iratok azt mutatják, hogy Oszama Bin Laden és a szervezet többi vezetője is tisztában volt azzal, hogy olyan háborút vívnak, melyet nem nyerhetnek meg. Ettől persze még az olyan magányos farkasok, mint Mohamed Merah, gyerekeket ölhetnek meg Franciaországban vagy másutt valahol Európában …

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez