Klórszennyezettség miatt bezártak egy Coca Cola gyárat Kínában

Kína, Peking – Egy ellenőrző egység megvizsgálta a klór tartalmat termékünkben, és azt állapította meg, hogy a korábbi gyanú beigazolódott. A klór szennyezettség szintje emelkedett, de nem érte el azt az értéket, melyet az Egyesült Államokban, az Európai Unióban illetve Kínában veszélyesnek tekintenek. Sosem veszélyeztettük a fogyasztók egészségét. Az üzemet átmenetileg bezárjuk, és csak akkor indítjuk újra, ha már a hibát elhárítottuk- így nyilatkozott a Coca Cola gyárának szóvivője Sanhszi tartományban.

 

A kínos az ügyben az, hogy a helyi sajtó már február óta írogatott erről! A gyár egyik dolgozója ugyanis névtelenül jelezte a veszélyt, de a Coca Cola üzem főnökei fütyültek erre! Csak amikor a pletykák hatására csökkeni kezdett az eladás, akkor kaptak észbe a főnökök és megindult a belső vizsgálat. Amely csodák csodájára kiderítette azt, hogy bizony túl sok klór van a vízben és ennek következtében a Coca Colában is! Kínában általános probléma, hogy a vízművek túl sok klórt juttatnak a rendszerbe,hogy az megölje a baktériumokat és így megakadályozza a fertőzést, ami igen gyakori az ország vízhiányos északi részein. A víz újrahasznosításának technológiája ugyanis még nem mindenütt felel meg a XXI. század kívánalmainak.

 

A Coca Cola több mint negyven gyárat tart fenn Kínában és dinamikus fejlesztést tervez: a következő két évben 4 milliárd dollárt fektetnek be Kínában. A Coca Cola elterjedését az is segíti, hogy a legtöbb gyár vegyesvállalat: a kínai Cofco illetve a hongkongi Swire Pacific a partner. Ez megkönnyíti az együttműködést a helyi hatóságokkal. A Coca Cola világforgalmának csak 7%- a származik Kínából, de az amerikai cég szeretné ezt mielőbb 10 %- ra emelni. Erre meg is van minden esélye, hiszen a kínai is mindinkább autós társadalom és a hatóságok nemrég hirdettek zéró toleranciát a volán melletti italozással szemben Kínában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez