Afrika tanulmányok Kínában

Kína afrikai térnyerése és lendületes kapcsolatépítése jól illeszkedik abba az expanzív pragmatikus külpolitikába – valójában annak szerves alapegysége -, amelyet a nyitás politkája óta Kína következetes léptekkel valósít meg. 2000 óta különösen nagy fordulatot vett a sino-afrikai kapcsolatok szervezése – ebben az évben adott otthont (japán mintára) Kína az első kínai-afrikai együttműködési fórumnak (FOCAC), melyre azóta háromévente kerít sort, mára már valamennyi afrikai állam garantált részvételével. Ez utóbbi nem is csoda, hiszen a “win-win” (duplagyőztes) felállás szerint mindkét oldal nyer: az afrikaiak sok kínai beruházást, befektetést, ösztöndíjat, turistát, a kínaiak nyersanyagokat, piacot, valamint a világpolitika porondján és a globális kereskedelemben e kapcsolatrendszer által is tovább erősített pozíciókat.

 

 Nem újkeletű a kormányzati erőfeszítéseket is támogató kutatómunkának az a szegmense, amely néhány kínai egyetemen zajlik. A részben afrikanista “agytrösztnek” (think tank) nevezhető Afrika Központok nagyban képesek elősegíteni az afrikai helyi szinteken is értelmezhető Afrika-politika sikeres megvalósítását, mert a munkába bevont kutatók valóban járják az afrikai terepet, ismerik az afrikai kultúrákat, helyzeteket. Miközben a kínai kormányzati politika megvalósulását támogatják munkájukkal, saját egyéni vagy csoportos vizsgálódásaikat, tudományos következtetéseiket, gondolataikat tudják érlelni, saját szakmai teljesítményeiket erősíteni. Ez is egyfajta “mindenki nyer” szituáció.

 Ma Kína több egyetemén létezik afrikanisztikai oktatás és kutatás – köztük a legmegalapozottabb múlttal a Pekingi Egyetem intézete áll, de a kormányzat által kitüntetett figyelemben és támogatásban részesített jinhuai műhely mindenképpen szót érdemel. A nemzetközi berkekben is jó nevű Liu Hongwu professzor vezette Afrikai Tanulmányok Intézete (Institute of African Studies) az amúgy is elismert Zhejiang Normal University (ZNU) egyik büszkesége. A 2007-ben alapított intézetben közel harminc főállású kutató évente számos tudományos publikációban, könyvben, hazai és nemzetközi rendezvényen ad számot eredményeikről. A folyamatosan építkező intézet egyre kiterjedtebb nemzetközi kapcsolati hálóval rendelkezik, és a mostani pécsi látogatás egyik kimenete lehet, hogy elsőként a pécsi Afrika Kutatóközponttal és így a Pécsi Tudományegyetemmel fűzik szorosabbra az együttműködést Magyarországról. A Liu professzorral folytatott első beszélgetésen az akadémiai csere (doktorandusz hallgatók és oktatók vonatkozásában) beindítása mellett több kooperációs lehetőség került elő – ezek részleteiről további megbeszélések lesznek a héten.

 A jinhuai Afrika Központ egyebek mellett az ország egyik legszebb környezetében, a ZNU egyetemi campusán, a Xinyue-tó melletti területen található, és épületében helyet ad az ország legértékesebb afrikai tárgyak gyűjteményét felvonulató múzeumnak.

Liu professzor 

tmogatk

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez