Hogyan halt meg Neil Heywood Csungkingban?

Kína, Peking –  Ezt tudakolja most Őfelsége kormánya Pekingben. Nem siették el a dolgot. A 41 éves angol férfi tavaly novemberben hunyt el Csungkingban. Holtan találták szállodai szobájában, ahol állítólag halálra itta magát! Legalábbis ezt adták meg a halál okának a kínai hatóságok, amelyek gyorsan el is hamvasztották a brit férfiút, minden halottkémi vizsgálat nélkül.

 

 A rokonok kissé csodálkoztak e hirtelen halálon, mert nem tudtak arról, hogy Neil Heywood alkoholista lett volna. De akkor hallgattak, mert tudták, hogy a jeles rokon Po Hszi Laj tanácsadója volt. A kínai férfiú pedig Csungking mindenható ura és a pekingi Politikai Bizottság tagja volt. Szép reményekkel a jövőt illetően…

 

Ám a múlt hónapban hirtelen megbukott, és azóta kínos kérdéssel százai lepik el az internetet Kínában. Olyannyira, hogy a cenzorok törölték Po Hszi Laj nevét, de éppúgy fia nevét is, főrendőréről már nem is beszélve! A neten ugyanis elterjedt a hír: a brit úriembert megmérgezték! Miért? Mert túl sokat tudott Po Hszi Laj dolgairól…
Ezt az ügyet vizsgálta a főrendőr,Vang Licsün. Amikor kiderítette, hogy gazdája adott utasítást a mérgezésre, az Egyesült Államok csengdu- i konzulátusára menekült. És ott mindent elmondott! Majd ugyanezt tette a kommunista párt belső ellenőrzési osztályán Pekingben! Emiatt bukott meg Po Hszi Laj, akit azóta nem látott senki.
De a szorgos kínai internetező polgárok nem nyugszanak: kikutatták Po Hszi Laj egyik utolsó nyilatkozatát. Ebben Csungking akkori első embere a hongkongi triádokat vádolja azzal, hogy rágalmakat terjeszt róla! Nem igaz, mondja a nagyhatalmú kínai vezető, hogy a fiam vörös Ferrarival furikázik Pekingben! Nem igaz, hogy a kínai állam költségén tanult Oxfordban és a Harvard egyetemen! Mindezt azért terjesztik a családomról, mert 5000 maffiózót elfogattam és közülük 13- at ki is végeztek! – dicsekedett nem sokkal bukása előtt Po Hszi Laj. Nem teszi egyszerűbbé a dolgot, hogy Neil Heywood hivatásos lobbista volt: brit és amerikai cégek számára könnyítette meg a bejutást Csungking első emberéhez! Hogyan halt meg?- kérdi most a brit kormány, és a kínai félnek nehéz lesz erre úgy válaszolnia, hogy ne érintse a bukott nagyság ügyét! Azt viszont aligha ismerheti el a pekingi vezetés, hogy a mindenható Politikai Bizottság egyik tagja utasítást adott egy brit állampolgár megmérgezésére Kína legnépesebb városában, Csungkingban, 2011- ben?!

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez