Vita Kína és Észak-Korea között a tervezett műhold felbocsájtás miatt?

Kína, Peking – Őszinte és elmélyült eszmecserét folytatott Kína és a KNDK főmegbízottja arról, hogy miképp lehet megőrizni a békét és a stabilitást a koreai félszigeten- ezt közölte a külügyminisztérium Pekingben. A jelzők arra utalnak, hogy Vu Da vej és Ri Jong ho eszmecseréje meglehetősen viharos lehetett.

 

Az ok minden bizonnyal az, hogy Észak-Korea bejelentette: áprilisban műholdat bocsájt fel, hogy ezzel is ünnepelje Kim Ír Szen századik születésnapját.

 

A közlemény szerint Ri Jong ho, aki Észak-Korea főtárgyalója a nukleáris ügyekben, kijelentette: egy dolog a műhold felbocsájtása és egy másik dolog az, hogy az Egyesült Államokkal megállapodtunk a nukleáris kísérletek és a rakétafejlesztési program leállításában. A kínai fél nem sietett ezzel egyetérteni. Washingtonban, Tokióban és Szöulban jelezték, hogy a tervezett műhold felbocsátását a megállapodás megszegésének tekintik. Szöul kerek perec közölte, hogy az a rakéta, amely műholdat tud Föld körüli pályára állítani, bármikor képes lehet nukleáris robbanófej hordozására is!
Ri Jong ho pár nappal ezelőtt közölte, hogy szívesen látnak külföldi szakértőket a rakéta felbocsátása idején, hogy azok a saját szemükkel győződhessenek meg arról, hogy békés célú akcióról van szó. Kína azt szeretné, ha újra indulnának a hatoldalú tárgyalások Pekingben. Ezeken a két Korea képviselőin kívül részt vettek Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán diplomatái is. 2008 decembere óta ezek a tárgyalások csak elméletben folynak, Észak-Korea ugyanis akkor újrakezdte nukleáris kísérleteit, amelyek betiltása a hatoldalú tárgyalások legfontosabb célja.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez