A kínaiak lendíthetik föl a téli sportok piacát

Kína, Peking – A síszezonnak lassan vége, a szakma sikeresnek tartja az elmúlt időszakot és ragyogónak a jövőt! Az ok elsősorban Kína, másodsorban Oroszország. Az utóbbin kevéssé csodálkozhatunk, hiszen a téli olimpiát Szocsiban rendezik, így nyilván megnövekszik a figyelem a síelés iránt. De Kínában a nyolcvanas évekig nem is hallottak a síelésről, most pedig a szakértők 120 milliós piacról beszélnek!
A világ legnagyobb szakmai ügynöksége, a svájci Laurent Vanat Consulting közzétette jelentését, melyből kiderül, hogy az emberek akkor is síelnek, ha válság van. Európában és Amerikában nem csökkent a síelők száma, Kínában viszont ugrásszerűen növekedett. Az első sípályát a nyolcvanas évek elején avatták fel Észak-Kelet Kínában. Harbin mellett készülődtek a kínai versenyzők a téli olimpiákra, persze egyelőre nem sok eredménnyel. Ma viszont már 350 nagy síközpont van Kínában, több mint Franciaországban! Síközpontnak az a hely számít, ahol legalább 5 sífelvonó üzemel. Igaz, a kínai pályák felszereltsége még messze elmarad az európai színvonaltól, de a fejlődés így is bámulatos!
Ma már 3 millió síelőt tartanak nyilván a Mennyei Birodalomban, ez a szám 2020- ra 7 millióra nő. A határ pedig a csillagos ég, a svájci szakértők szerint 120 millió kínai síelhet 2050 táján! A kínai síelők döntő többsége ugyanis kezdő: 80% tartozik ebbe a kategóriába. Többnyire a szülők vagy a nagyszülők fizetik be a fiatalokat egy sítanfolyamra, amelyet mint „egyedülálló élményt” reklámoznak Kínában. Hányan választják az egyedülálló élmény után a síelést rendszeres évi sportolásnak? – ez a szakma nagy kérdése ma a sívilágban!
Sok függ attól, hogy lesz- e népszerű kínai sportoló a téli olimpián. A kosárlabda sport akkor lendült fel Kínában, amikor a mosolygó óriás, Yao Ming sztár lett az észak amerikai kosárlabda bajnokságban, az NBA- ben.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez