Pókerjátszma Kabulban, avagy mélységesen mély a korrupció kútja Afganisztánban

Afganisztán, Kabul – „Ha találsz valakit Afganisztánban, aki nem korrupt, akkor az nem azért van, mert az illető becsületes, hanem azért, mert nem volt módja lopni!”- ezt a keserű tanulságot idézi címlapsztorijában a New York Times. A lap szerint a korrupció megoldhatatlan probléma Afganisztánban

 

 

 

.Két látványos esetre hivatkozik: az egyik egy orvos-tábornok ügye, aki több tízmillió dollárt emelt el a kasszából, miközben a katonák a fronton a legkisebb sérülésbe is belehaltak, mert nem volt sem gyógyszer, sem kötszer és nem volt semmiféle fertőtlenítési lehetőség sem. A másik a Kabul bank ügye, mely 900 millió dollárba kerülhet a Karzai kormánynak, illetve az öt támogató Washingtonnak!
Az első ügy Ahmad Zia Yaftali orvos tábornok esete. Ő volt a katonaorvosi szolgálat feje az afgán hadseregben.2010 végén leváltották, mert Petraeus tábornok, a szövetséges csapatok akkori parancsnoka tényekkel bizonyította: a jeles generális ellopta az egész kasszát, miközben a hadikórházakban mindenből hiány volt. Egy év múlva az amerikaiak érdeklődtek, hogy mi van a leváltott generálissal? Mikor lesz a per? Milyen per?- kérdezte a Karzai kormány, amelyben a generális több rokona is helyet foglal. Az amerikaiak erősködtek, hogy több tízmillió dollár nem tűnhet el nyomtalanul. Irat kiegészítést kérünk – válaszolták fapofával az afgán hatóságok, abban bízva, hogy sikerül elhúzni az ügyet addig, amíg a szövetséges csapatok elhagyják Afganisztánt.
A másik ügy még cifrább: a Kabul bank pilótajátékot játszott. Nem nagy tétekben, csak párezer dollárt lehetett nyerni egy-egy nap. De Afganisztánban ez is nagy pénz! A bank összeomlott, és a teljes csődtől csak az állami segítség mentette meg. Az ár csekély 900 millió dollár! És mi van a bank alapító elnökével, Kabul pókerkirályával? Köszöni szépen, jól van. Rózsaszínre festett szalonjában tovább pókerezik. Igazi bajnokról van szó: Serkan Farnud 2008- ban 143 000 dollárt nyert egy európai póker tornán. Tulajdonképp nem tett mást, csak ugyanezt folytatta a bank élén. A kisbefektetők fűbe haraptak… Hát istenem, nem nyerhet mindenki! Viszont a pókerkirály is igen kiváló kapcsolatokkal rendelkezik az afgán kormányban.
A Karzai kormánnyal a korrupció végezhet, miután a szövetséges csapatok elhagyják Afganisztánt- sugallja a cikk, amelyikből az is kiderül, hogy az általános korrupció a tálibok kezére játszik, hiszen a fanatikus muzulmán szekta tagjairól sok rosszat el lehet mondani,de azt, hogy korruptak lennének, még senki sem állította. Karzai rendszeréről viszont mindenki tudja, hogy a legfőbb jellemzője az általános korrupció, és a hatalom embereit elsősorban az nyugtalanítja, hogy kitől fognak lopni a jövőben ,ha a szövetséges csapatok elhagyják Afganisztánt.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez