Kemény fellépést sürget Tibet vezetője a „dalai láma klikkje ellen”

Kína, Peking – A Kínai Kommunista Párt Tibetet kormányzó első titkára három beosztottját kirúgta, mert azok nem voltak elég határozottak a tiltakozó mozgalmakkal szemben. Csen Csuangkuo felszólította a kommunista párt kádereit, hogy lépjenek fel keményen a „dalai láma klikkje ellen.”

A felhívás nemcsak magára a Tibeti Autonóm Tartományra érvényes, de a többi olyan kínai tartományra is, ahol sok tibeti él.

 

Így például Szecsuán tartományra, ahol újabb szerzetes próbálta meg felgyújtani magát a kínai elnyomás ellen tiltakozva Aba városában. Ez a város a tiltakozás egyik központja, ezért itt poroltóval járőröznek a kínai rendőrök.
A Dalai láma a BBC – nek adott interjújában arra szólította fel követőit, hogy ne áldozzák fel életüket hiába. Kínában megerősödött a tibeti tiltakozás elnyomása, miután ősszel a Kínai Kommunista Párt fontos kongresszust tart, amelyen arról döntenek, hogy ki kormányozza Kínát a következő tíz évben. Kína elnöke, Hu Csintao korábban Tibet vezetője volt és vaskézzel irányította a tartományt, ahol megindult a modernizáció, de a gazdasági fellendülés egyúttal azt is jelentette, hogy a tibetiek kisebbségbe kerültek a saját hazájukban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez