A kínai vezetők óriásportréi miatt tüntetnek a tibetiek

Kína, Tibet- Hétfőn kezdődött a Sárkány éve Kínában és hétfő óta megállás nélkül tüntetnek kisebb- nagyobb tibeti csoportok. Szecsuán tartományban véres összecsapásokra is sor került. A helyzet annyira feszültté vált, hogy a hivatalos Új Kína hírügynökség hírzárlatot rendelt el.

 

 Ez azt jelenti, hogy semmilyen beszámoló sem érkezhet a tibetiek által lakott területekről, hiszen csakis az Új Kína hírügynökség van felhatalmazva arra, hogy információkat közöljön.

 

Pekingi tudósítók így az internetről tájékozódnak és arról számolnak be, hogy szemtanúk szerint  a kínai fegyveres rendőrség páncélautóinak ” végtelen sora” tart Szecsuán tartomány Tibettel határos megyéi felé. Az Új Kína legutolsó hivatalos közleménye szerint ” gengszterbandák csapnak össze a rendőrséggel, amely a kormányépületeket védelmezi”. Az Új Kína hozzáteszi, hogy ezekben a gengszterbandákban ” tibeti szerzetesek is vannak”.
Emberi jogi szervezetek szerint viszont a rendőrség vadászik a tibetiekre és szándékosan provokálja őket, hogy azután tüzet nyithasson rájuk. De miért tüntetnek a tibetiek? Azért, mert a Sárkány évének első napján egymillió óriásportrét szállítottak tibeti területekre és kötelezték a kolostorokat, hogy ezeket a hatalmas portrékat a szent helyeken tegyék közszemlére! Kit ábrázolnak ezek a portrék Mao Cetungot, aki parancsot adott Tibet lerohanására, Teng Hsziao pinget, aki a jelenlegi elnököt, Hu Csintao- t állította Tibet élére. Hu Csintao, akinek a portréja szintén ott van a tibeti kolostorok falán, vaskézzel kormányozta Tibetet. Az ő idejében indult meg a modernizálás, amely egyben azt is jelentette, hogy a kínaiak kerültek többségbe az ősi tibeti területeken. A Hongkong Chinanews.com arról számol be, hogy ezek az óriásportrék mélyen sértik a tibetiek vallásos érzéseit és nemzeti önbecsülését. A tüntetők fő követelése tehát most az, hogy vonják vissza az óriásportrékat a tibeti területekről. Ennek csekély a valószínűsége, mert idén fontos kongresszust tart a Kínai Kommunista Párt és ezért a pekingi vezetés aligha engedheti meg magának azt, hogy gyengének mutatkozzon bármilyen területen.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez