Amerikai aggodalmak a kínai űrprogram miatt

Kína, Egyesült Államok – A New York Times aggódik, hogy Kína szívós felzárkózó programjával komoly vetélytársa lehet az űrben Amerikának. Pekingben most tették közzé az új ötéves űrprogramot, amely nemzetközi űrállomást irányoz elő, embert kíván eljuttatni a Holdra és olyan GPS rendszert akar kialakítani a világűrben, amely vetélytársa lehet az amerikainak.

 

 Washingtoni szakértőket különösen ez az utóbbi lehetőség nyugtalanítja. A Hold program ugyanis meglehetősen általános és nem tartalmaz dátumot arra, hogy mikor kell az első kínai polgárnak a Hold felszínére lépnie! A nemzetközi űrállomással kapcsolatban megjegyzik, hogy nem annyira a kínai fejlesztési tervek a nyugtalanítóak, hanem az, hogy az USA ezen a téren visszafejlődik! Ma már csak orosz rakétákkal tudnak eljutni az űrállomásra az amerikai asztronauták!

 

Az űrben kifejlesztett GPS rendszer komoly konkurenciát jelenthet Amerikának mind a gazdaságban, mind a katonai versenyben. Ebben egyetértenek az amerikai szakértők. Akik azt olvassák ki a kínai tervekből, hogy legkorábban 2016-ban és legkésőbb 2020-ban 35 kínai műhold működhet a világűrben. Ez nagyon korszerű GPS rendszert hozhat létre! – vélik a szakértők. Akik arra is felhívják a figyelmet, hogy Kínában minden űrprogram a hadsereghez tartozik. Így bár a kínaiak mindig hangsúlyozzák, hogy ellenzik a ” csillagok háborúját”, de ennek az előfeltételeit megteremtik!
Ráadásul nem lehet tudni, hogy a katonák mennyiben fogadják el a civilek kontrollját Pekingben. Amerikai szakértők emlékeztetnek arra: azzal egy időben, hogy Gates védelmi miniszter Hu Csin tao elnökkel tárgyalt Pekingben, a kínai légierő büszkén bejelentette: sikerrel kipróbálták az első kínai lopakodót! A hír időzítése szemmel láthatóan meglepte Hu Csin tao elnököt is!
Mindezzel együtt mértéktartó és józan tervnek tartják az amerikai szakértők Kína ötéves űrprogramját. Hangsúlyozzák, hogy a végén Kína ott fog tartani, mint az USA és a Szovjetunió a 60- as években! Kivéve a GPS rendszert, amelyik viszont legalább annyira szolgál gazdasági, mint amennyire katonai célokat!

 

(Visited 85 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez