SMS-ben üzent a pakisztáni Nagy Testvér

Pakisztán, Iszlamabad – Két vezető pakisztáni újságíró is fenyegető SMS-eket kapott. Mindketten úgy vélik, hogy az általuk kritizált pakisztáni titkosszolgálat az üzenetek forrása.

 

 

Pakisztán sok mindent megörökölt a brit gyarmattartóktól. Ezen örökség nem minden tekintetben pozitív, de annyiban igen, hogy a jogrendszerben és a sajtóban még mindig jelen vannak a brit hagyományok. Vagyis vannak jogszabályok és érvényesül a sajtószabadság minimuma is. Bár nem mindig. Mert Pakisztán, nem sokkal több, mint hat évtizedes történetének nagy részét, senki által nem választott, puccsal hatalomra került tábornokok uralma alatt töltötte. Most polgári kormánya van az országnak. Igaz az elmúlt hetek semmi másról nem szólnak, mint a legitim választásokon hatalomra jutott államfő, Zardari elnök és a mindenható katonák konfliktusairól. Zardari, a három éve meggyilkolt, legendás Benazír Bhuttó férje, egyértelműen Amerika-barát politikát folytatna. A hadsereg és a titkosszolgálat, az ISI ( Inter-Service Intelligence ) viszont erős iszlamista befolyás alatt áll és támogatja a szélsőséges tálibokat. Afganisztánban és Pakisztánban egyaránt, merthogy a két ország között nincs valódi határ, a „pro forma” létező határvonal mindkét oldalán ugyanaz az etnikum, a pastu él. És nem jelentéktelen kisebbségről, hanem 20-25 millió emberről van szó.

 

Erről a konfliktusról és a titkosszolgálat szerepéről beszélt két pakisztáni újságíró is egy sokak által nézett tv műsorban. Méghozzá nem angolul, amit csak a szűk elit ért, hanem Pakisztán, mindenki által beszélt nemzeti nyelvén, az urdun. A kizárólag az elitnek szóló angol nyelvű lapokban bármi leírható, az angol tv és rádióműsorokban bárki bírálható. De a 220 milliós ország mindenki által értett nyelve már veszélyes lehet. Szóval a két jól ismert újságíró jelezte: fenyegető SMS-eket kaptak, mert a titkosszolgálat politikai befolyásáról beszéltek egy tv műsorban. És ez nem anekdotikus elem. Az elmúlt öt évben ugyanis 29 pakisztáni újságíró halt meg, tisztázatlan körülmények között. A legfrissebb gyanús ügy alig féléves, egy ismert tv riporter májusban lett gyilkosság áldozata, a vizsgálat folyik, de a tettes még ismeretlen. Vélhetően az is marad. (BBC)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez