Két francia légióst lőtt le az afgán álkatona

Afganisztán, Kabul – Szinte bárkit felvesznek a formálódó hivatalos afgán haderőbe és ezt a lehetőséget a tálibok kihasználják.

 

 

300 francia és négyszáz afgán kormány katona vett részt a francia erők által ellenőrzött Tagab völgyben egy nagyszabású hadműveletben. A térségben hagyományosan erős a tálib jelenlét és most a kormányellenes erők egyik fontos bázisa volt a támadás célpontja. Francia és afgán katonák együtt foglaltak el egy magaslatot, ahol két francia idegenlégiós lőállást készült kialakítani. Közeledett feléjük egy afgán egyenruhát viselő katona, a franciák nem gyanakodtak, hiszen ők irányítják a kormányhadsereg helyi egységének kiképzését. Az afgán „fegyvertárs” azonban közvetlen közelről tüzet nyitott a franciákra és mindkettőjüket megölte. A segítségükre siető franciák pedig az afgán kormányhadsereg egyenruháját viselő harcossal végeztek. Aki nyilván a tálibok ügynöke volt és pontosan az volt a feladata, hogy NATO katonákkal végezzen.

 

2014-ben kivonják Afganisztánból a harcoló amerikai és NATO csapatokat. Tehát gőzerővel zajlik a toborzás a kormányhadseregnél, amelynek hamarosan egyedül kellene garantálnia a belbiztonságot. Ezért aztán minden fizikailag alkalmasnak látszó jelentkezőt besoroznak. Ezt a lehetőséget persze a tálibok kihasználják és tudatosan építik be saját embereiket a kormány hadseregbe. Ez a mostani szimbolikus akció volt, de nyilván nagyobb szabású szabotázsokra is készülnek a profi, beépített tálib ügynökök. A módszer nem új és rendőrségnél is alkalmazzák. Idén júliusban öt francia kommandóst ölt meg egy rendőr egyenruhát viselő öngyilkos merénylő. 2001 óta 78 francia katona halt meg Afganisztánban.(RFI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez