Kínai pénz, kazah üzlet-bányászbánat Kazahsztánban

Kína, Kazahsztán –   Két szerződést írt alá Kína egyik vezető fejlesztési bankja Kazahsztán legnagyobb rézkitermelő vállalatával Urumcsiban, Hszincsiang Ujgur tartomány fővárosában.

 A szerződés szerint a Kazakmys vállalat 1,34 milliárd dolláros fejlesztési kölcsönt kap 15 évre az ország legnagyobb rézbányájának, az aktogayinak a kitermelésére. Ezenkívül a kínai bank még egy 15 éves kölcsönt nyújt 1 milliárd jüan értékben. Ez jelenleg kb. 158 millió dollárt ér. A kínaiak a jüan kölcsön nyújtásával arra törekszenek, hogy a kétoldalú kereskedelemben a dollárt fokozatosan felváltsák a saját pénzükkel. A Kazakmys Kazahsztán legnagyobb rézkitermelő cége, amelynek tavaly 1,45 milliárd dolláros profitja volt. A jövőben a kínai fél szállítja majd a technikát és Kazahsztán gondoskodik a munkaerőről.

 

És épp itt a gond, bár erről diszkréten hallgat az Új Kína hírügynökség. Kazahsztánban a bányászok sok helyen sztrájkolnak és tüntetnek, mert a bányákban embertelen körülmények között dolgoztatják őket éhbérért. Kazahsztánban most ünneplik a függetlenség huszadik évfordulóját, ezeket az ünnepségeket a tüntető bányászok több helyen megzavarták. A hatóságok nem kukoricáztak: brutálisan szétverték a tüntetéseket.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez