Gyilkos merénylet a síita közösség ellen Kabulban

Afganisztán, Kabul, Mazari Sarif – Kabulban 54-en haltak meg, 150-en sebesültek meg egy síita szentélyben , 10 éve nem volt ennyi civil áldozata egy terrorcselekménynek.

 

Kabulban helyi idő szerint délben egy öngyilkos merénylő robbantott, az északi nagyvárosban, Mazari Sarifban egy kerékpárra helyezett szerkezet robbant, itt négyen haltak meg, Kandaharban csak sebesültjei vannak a merényletnek. Kabulban legalább 54-en haltak meg, az óváros síita szentélyében elkövetett merénylet sebesültjeinek száma 150. A koordinált akciók célpontja tehát az afganisztáni síita közösség, amely kedden ünnepelte az ásúrát. Ez a síiták egyik legnagyobb ünnepe. Afganisztánban még soha nem volt ennyi halálos áldozatot követelő, vallási hátterű terrortámadás. A síiták kisebbségben vannak, de az elmúlt tíz évben viszonylagos biztonságban gyakorolhatták vallásukat és ülhették meg ünnepeiket. Ellentétben pl. Pakisztánnal vagy Irakkal. Az iszlám síita irányzatát leginkább a kb. négymilliós hazara kisebbség követi. A hazarák az ország nyugati, Iránnal hatásos területein élnek. De természetesen az afganisztáni nagyvárosokban is vannak síita közösségek.

A kabuli rendőrfőnök szerint egyelőre senki nem vállalta a robbantást és pillanatnyilag nincs még gyanúsított. Egy tálib csoport közleményben ítélte el a merényletet. Ugyanakkor a szakértők arra is emlékeztetnek, hogy 1996 és 2001 között, amikor a tálibok voltak hatalmon, a síiták nem ülhették meg ünnepeiket Afganisztánban.(Le Monde)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez