Szűrt tartalmak az indiai neten

India, Új-Delhi – A közszereplőket sértő és a nemzetbiztonságot veszélyeztető tartalom szűrésére kérik az indiai hatóságok a közösségi hálózatokat és a szolgáltatókat.

 

Az indiai kommunikációs miniszter magához kérette a Facebook, a YouTube, a Google és a Yahoo indiai képviselőit, a nagy internet szolgáltató cégek vezetőit. Nyomatékosan arra kérte őket, hogy személyiségi jogi és nemzetbiztonsági szempontból „figyeljenek oda” a tartalomra. A miniszter bemutatott két manipulált fotót, amelyen Manmohan Szing miniszterelnök és Szonja Gandhi, a kormányzó Kongresszus Párt vezetője volt látható. A Facebookon megjelent felvételek messze túlléptek azon, amit még karikatúraként el lehet fogadni – hangzott a miniszter értékelése. Az ilyen és ehhez hasonló tartalmak kiszűrését kérte a cégvezetőktől, de nyomatékosan hozzátette: szó sincs cenzúráról, viszont a józan önszabályozást igenis elvárja a kormány. A miniszter a sajtóbeszámolók szerint azt is kijelentette, hogy a szűrésre nem hajlandó hálózatok és szolgáltatók határozott kormányzati fellépésre számíthatnak, de ennek mibenlétéről nem derültek ki konkrétumok.

Indiában 100 millióan interneteznek, és 28 millióan rendelkeznek Facebook oldallal. A berendelt cégvezetők egyike, névtelenül, úgy nyilatkozott, hogy ekkora piacon szinte lehetetlen a szűrés. De voltak, akik a kormánnyal való együttműködés készségét hangoztatták. Az indiai internet szolgáltatók szövetségének elnöke pl. azt mondta, hogy ő is elveti a cenzúrát, de az önszabályozást jó módszernek tartja és különösen a nemzetbiztonsági szempontból káros tartalmat kell kiszűrni.(BBC, AP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez