Kommunikációs zavar a kínai szupervonat-baleset ügyében

Kína, Peking – Ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg a kínai szuper expressz 40 halálos áldozattal járó balesetének okairól.

 

Nyáron kisiklott a Peking és Sanghaj között közlekedő kínai szuper expressz vonat, negyvenen meghaltak, 200-an megsebesültek. A katasztrófa okai még mindig ismeretlenek. Sőt, az vizsgálat irányítóinak ellentmondásos nyilatkozatai az sugallják, hogy a kormány tudatosan titkolja a valódi okokat, mert a hatalmas összegeket felemésztő projekt jövőjét félti. 10 napja egyébként újra jár a három hónapra leállított szuper expressz.

Közvetlenül a katasztrófa után a kínai vasúttársaság illetékesei az elektronikus riasztó rendszer hibájáról beszéltek, ami a gyakran akadozó áramellátással magyarázható. Pár napja Vang Men-su a hivatalos vizsgálóbizottság elnök-helyettese viszont emberi mulasztásról beszélt. Egész pontosan azt mondta a Peking Times című lapnak, hogy volt ugyan műszaki hiba, de ennek következményeit az irányító személyzet nem tudta kezelni, holott lett volna rá mód. Ám néhány óra elteltével ez a nyilatkozat eltűnt az újság internetes honlapjáról. Majd nem sokkal később ugyanez az illetékes az állami tv-ben közölte: nem ismeri a hivatalos vizsgálati jelentés egészét. Továbbá azt is mondta, hogy ez a jelentés már elkészült és elküldték a kormánynak. A blogok tanúsága szerint ezzel teljessé vált a konfúzió: mert van ugyan egy jelentés, de az annyira bizalmas, hogy még az azt összeállító bizottság helyettes vezetője sem ismeri.(BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez