Drónok háborúja Pakisztánban

Pakisztán, Iszlamabad – Hat tálib harcost ölt meg egy amerikai drón rakétája azon a törzsi területen, ahol az Al-Kaidával együttműködő lázadók legfontosabb bázisai találhatók

 

 A pakisztáni hadsereg egy névtelenséghez ragaszkodó tisztje tájékoztatta a sajtót a keddre virradó éjszaka végrehajtott csapásról. Egy, a NATO kandahári bázisáról startolt robotrepülő rakétákat lőtt ki az észak-vazarisztáni Miransah város bazár negyedére. Egész pontosan arra a házra, ahol az amerikaiak információja szerint hat befolyásos tálib katonai vezető töltötte az éjszakát. A pakisztáni közlésből nem derül ki, hogy pontosan kik és milyen nemzetiségűek az áldozatok. Merthogy itt sok nem Afganisztánban vagy Pakisztánban toborzott „dzsihadista” is tartózkodik.

Az amerikaiak 2004 óta használják a robotrepülőket és az utóbbi időben főként az észak-nyugat pakisztáni Vazirisztán törzsi területeit támadták. Itt az Al-Kaidával együttműködő tálibok korlátlan urak és valahol itt van a Hakkani nevű és az utóbbi időben nagyon hatékony pakisztáni gerillacsoport bázisa is. Az ötvenezres Miransah Vazirisztán gazdasági és kereskedelmi központja. Szárazföldi műveletet indítani itt szinte reménytelen, ezért választották az amerikaiak ezt a harcmodort. A drónok csapásai ellen hol tiltakozik a pakisztáni kormány, hol nem. Ezúttal pl. nem, mert a célpontot egy olyan szervezet jelentette, amely inkább Pakisztánban, és kevésbé Afganisztánban hajt végre merényleteket. Persze ha nem pontos az amerikai felderítés információja, vagy a rakéta célt téveszt és az áldozatok között civilek is vannak, Iszlamabad hallatja a hangját. Sőt Karzai afgán elnök is tiltakozni szokott, ha Afganisztánban halnak meg civilek hasonló támadásban. 2008 augusztusa óta az amerikaiak 220 robotrepülőgépes akciót hajtottak végre és a pakisztáni hatóságok szerint 1700 tálib vagy al-kaidás harcost öltek meg. A polgári áldozatok számáról nincs pontos adat, de a nemzetközi szervezetek becslése szerint több százra tehető a civil halottak száma.(Le Monde,AP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez